Alijev: Konačno smo riješili problem Nagorno-Karabaha

Ilham Alijev obratio se naciji i čestitao oslobađanje Lachina, koji je 28 godina bio pod armenskom kontrolom (EPA)

Azerbejdžanski predsjednik Ilham Alijev obratio seu utorak naciji i čestitao oslobađanje Lachina, koji je 28 godina bio pod armenskom kontrolom.

Izjavio je da je prije okupacije Lachina tu živjelo više od 50.000 Azerbejdžanaca, a sada je taj broj dostigao 80.000 hiljada, te naveo da im je glavni zadatak osigurati povratak naroda Lachina i drugih provincija u domovinu u kratkom vremenu.

Podsjetivši da su Armeni uništili infrastrukturu i zgrade u regiji oslobođenoj od okupacije, Alijev je izjavio da će obnoviti sva naselja.

Naglasio je da je azerbejdžanska vojska ostvarila slavnu pobjedu u 44-dnevnom ratu, prenosi Anadolija.

“Vratili smo nekoliko provincija borbama, a oni su morali vratiti nekoliko provincija. Dakle, riješili smo problem Nagorno-Karabaha. Sada toga nema. Griješe oni koji misle da se taj problem nastavlja. Danas su ljudi koji žive u Nagorno-Karabahu državljani Azerbejdžana. Oni će vidjeti. Oni će biti spašeni od bijede”, rekao je predsjednik Azerbejdžana.

Lachin, smješten na granici s Armenijom, postao je jedna od prvih meta armenskih snaga u ratu 90-ih godina, zbog strateške važnosti puta, koji je jedini put između Nagorno-Karabaha i Armenije i nazvan je “Koridor Lachin”, a zauzet je 18. maja 1992. godine.

‘Neka Francuzi Armenima daju Marseille’

“Ovaj koridor će biti pod nadzorom ruskih vojnika. Armenske snage prethodno su kontrolirale ovo mjesto. U prvoj verziji deklaracije, potpisane 10. novembra, bio je jedan dio o držanju ovog mjesta pod kontrolom armenskih snaga. Ja sam se tome usprotivio. U prvoj verziji sugerirano je da dubina koridora iznosi 30 kilometara. I tome sam se protivio. Konačno, predloženo je da koridor bude širok 10 kilometara. Također sam se usprotivio tome i dogovoreno je da širina bude pet kilometara. Pet kilometara je dovoljno za sigurnost i nas i Armena koji žive u Nagorno-Karabahu”, pojasnio je Alijev.

Kako je kazao, ako bi Nagorno-Karabah dobio nezavisnost, Armenija bi vratila Kelbajar i Lachin, ali koridor Lachin bi ostao u Armeniji, a širina koridora nije bila određena.

“Protjerali smo neprijatelja iz naše zemlje i stvorili novu stvarnost. Svi će prihvatiti ovu stvarnost”, rekao je Alijev.

Komentirao je i odluke francuskog Senata, kojim je vlada pozvana da prizna nezavisnost Nagorno-Karabaha.

“Zemlje udaljene hiljadama kilometara raspravljaju o tom pitanju. Kakve veze francuski Senat ima s našim pitanjem? Ako toliko žele, neka Armenima daju Marseille, da tamo formiraju državu”, rekao je Alijev.

Izvor: Agencije