U Idlibu u posljednjih mjesec dana poginulo 25 civila

Turska i Rusija su 5. marta postigle novi dogovor u Moskvi (EPA)

Uslijed napada koje su u posljednjih mjesec dana izveli pripadnici sirijskih vlasti i Rusije na Idlib poginulo je 25 civila, a 1.794 osobe su raseljene.

Ured za koordinaciju u Siriji objavio je izvještaj u kojem se navodi kako su pripadnici jedinica vlade Bashara al-Assada i Rusije izveli napade čije su mete bile obrazovne institucije u Idlibu, tržnice i naselja.

Devet napada je izvedeno zračnim putem, između ostalog avionima i bespilotnim letjelicama, dok je izvedeno više od 300 kopnenih napada.

Poginulo je 25 civila, od toga sedmero djece, te je raseljeno 1.794 osoba, prenosi Anadolija.

U izvještaju se navodi kako kršenja koja vrše pripadnici Assadove vojske i Rusije potiču na novi val izbjeglica.

Uz posredstvo Turske, Rusije i Irana, tokom majskih pregovora 2017. godine, u Astani je Idlib proglašen zonom deeskalacije, kao i regije Homs, Istočna Guta i Deraa-Kuneytra.

Brojna prekršena primirja

Assadove snage su iskoristile primirje i, uz podršku ruskih zračnih snaga, zauzele sve tri regije, dok je Idlib ostao pod kontrolom opozicije.

U Sočiju je 17. septembra 2018. godine postignut dodatni dogovor o prekidu sukoba i uspostavi demilitarizirane zone u Idlibu.

Shodno dogovoru, opozicione snage su narednog mjeseca povukle teško naoružanje iz Idliba.

Rusija i režimske snage su u maju 2019. godine pokrenule opearacije, tokom kojih su zauzele mnoga naselja u zoni deeskalacije sukoba Idlib.

Turska i Rusija su 5. marta postigle novi dogovor u Moskvi.

Snage Damaska povremeno krše primrje, koje se u značajnoj mjeri poštuje.

U periodu od 2017. do 2020. godine oko dva milona civila bilo je prisiljeno migrirati prema područjima u blizini turske granice.

Izvor: Agencije