Saudijska Arabija napokon čestitala Bidenu na pobjedi

Mohammed bin Salman je u bliskim odnosima s poraženim predsjednikom Donaldom Trumpom (EPA)
Mohammed bin Salman je u bliskim odnosima s poraženim predsjednikom Donaldom Trumpom (EPA)

Kralj Salman i princ prijestolonasljednik Mohammed bin Salman, vrlo bliski Donaldu Trumpu, čestitali su u nedjelju navečer novoizabranom predsjedniku i potpredsjednici SAD-a, Joeu Bidenu i Kamali Harris.

Posljednji dužnosnik zaljevskih arapskih monarhija koji je reagirao, kralj Salman, uputio je “najbolje želje za uspjeh” i podsjetio na “historiske bliske odnose između dvije zemlje i prijateljskih naroda”, prenosi agencija SPA.

Bin Salman je zaželio “još više napretka u SAD-u” i naveo da se “nada nastavku saradnje dvije prijateljske države”, objavila je Hina, pozivajući se na AFP.

Preispitivanje odnosa s Rijadom

Prijestolonasljednik i de facto čelnik kraljevstva je u bliskim odnosima s poraženim predsjednikom Donaldom Trumpom i njegovim zetom i savjetnikom Jaredom Kushnerom, naročito zbog njihove zajedničke nesklonosti Iranu.

Nakon zategnutih odnosa s Barackom Obamom, Rijad je imao neupitnu podršku Trumpove administracije, uključujući tokom globalne afere izazvane ubistvom saudijskog novinara Jamala Khashoggija 2018. godine u saudijskom konziulatu u Istanbulu.

Bivši, nekadašnji potpredsjednik SAD-a, obećao je tokom kampanje da će preispitati odnose sa Saudijskom Arabijom i “jamčiti da se Amerika ne odriče svojih vrijednosti kako bi prodala oružje ili kupila naftu”.

Saudijska Arabija nije do sada reagirala na pobjedu Bidena, za razliku od svih drugih zaljevskih država.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO