Protestantska crkva priznala ulogu u progonu Jevreja

Crkva je ranije pred jevrejskom zajednicom predstavila 'Nedjeljnu deklaraciju'
 (EPA)
Crkva je ranije pred jevrejskom zajednicom predstavila 'Nedjeljnu deklaraciju' (EPA)

Sedamdeset pet godina nakon završetka Drugog svjetskog rata, Protestantska crkva u Nizozemskoj (PKN) formalno je priznala djelimičnu odgovornost za progon Jevreja.

Poglavar PKN-a Rene de Reuver je zamolio jevrejsku zajednicu za oprost, na skupu na kojem je u Amsterdamu održana komemoracija na godošnjicu Kristalne noći, kad su napadnute jevrejske radnje, a Jevreji ubijani u Njemačkoj 1938. godine.

“PKN sada želi bez ustručavanja priznati da je crkva bila plodno tlo na kojem su mogli rasti antisemitizam i mržnja”, rekao je De Reuver.

Istodobno, ova crkva je priznala da je učinila malo da pomogne Jevrejima u njihovoj vlastitoj zemlji tokom rata i njemačke okupacije te da joj je trebalo dugo vremena da to kaže.

Ubijeno oko 140.000 hiljada Jevreja

“Nadamo se da nije prekasno”, tvrde u ovoj crkvi, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

De Reuver je također rekao da je ova crkva toliko puta propustila pomoći Jevrejima koji su se vratili iz logora iz Njemačke ili onima koji su se sakrivali.

Crkva je ranije pred jevrejskom zajednicom predstavila “Nedjeljnu deklaraciju”.

Njemačka je u maju 1940. godine okupirala Holandiju, nakon čega je oko 140.000 Jevreja koji su živjeli u toj zemlji – oko 75 posto – ubijeno.

Na komemorativnom skupu u nedjelju obilježena su ubistva stotina Jevreja i spaljivanje sinagoga tokom pogroma u novembru 1938. godine, kad je krenuo sistemski progon Jevreja u Njemačkoj.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO