Pozivi Trumpu da sarađuje s Bidenovim timom na transferu vlasti

Nejasna situacija podstiče pitanja da li će Donald Trump sprečavati demokrate dok pokušavaju formirati novu vladu (EPA)

Aktuelni predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump je pod pritiskom da sarađuje s timom izabranog predsjednika Joea Biden i osigura nesmetan transfer vlasti kada nova administracija preuzme dužnost u januaru.

Uprava za generalne poslove (GSA) zadužena je da zvanično prizna Bidena kao izabranog predsjednika, čime počinje tranzicija, ali administratorica uprave Emily Murphy, koju je imenovao Trump, nije počela taj proces i nije dala naznake kada će to uraditi.

Nejasna situacija podstiče pitanja da li će Trump, koji nije javno priznao Bidneovu pobjedu i koji pogrešno tvrdi da su izbori ukradeni, sprečavati demokrate dok pokušavaju formirati novu vladu.

Trump odbija priznati poraz

Ima malo presedana u savremeno vrijeme kada je predsjednik stvarao takve probleme svom nasljedniku, navodi AP, dodajući da je ulog posebno visok ove godine, zato što će Biden preuzeti dužnost u jeku pandemije korona virusa, koja će zahtijevati sveobuhvatni odgovor vlade, prenosi Beta.

“Američka nacionalna sigurnost i ekonomski interesi zavise od toga da savezna vlada jasno i brzo naznači da će vlada SAD poštovati volju američkog naroda i uključiti se u nesmetan i miran prenos vlasti”, napisala je u nedjelju u Twitter poruci Jen Psaki, Bidenova pomoćnica za tranziciju.

Savjetodavni odbor nepartijskog Centra za predsjedničku tranziciju također je pozvao Trumpovu administraciju da odmah počne postizborni prelazni proces i da dozvoli Bidenovom timu da u potpunosti iskoristi raspoložive resurse prema Zakonu o predsjedničkoj tranzciji.

Američki mediji prenijeli su u subotu da je demokrata Biden pobijedio republikanca Trumpa, nakon što je prešao prag od 270 elektorskih glasova, koliko je potrebno za pobjedu.

Biden je proglasio pobjedu i dobija čestitke iz cijelog svijeta, dok Trump odbija priznati poraz i navodi, bez konkretnih dokaza, da su izbori namješteni.

Biden preduzima korake da formira vladu i pored pitanja da li će mu Trump ponuditi tradicionalnu pomoć.

Usmjerio se na pandemiju korona virusa, od koje je umrlo gotovo 240.000 Amerikanaca.

Biden će u ponedjeljak objaviti detalje o štabu koji će sastaviti planove da pokuša staviti pandemiju pod kontrolu, koje namjerava početi primjenjivati kada preuzme dužnost 20. januara.

Čeka se proglašenje novog predsjednika

Već je imenovao bivšeg sanitarnog inspektora SAD-a Viveka Murthyja i bivšeg komesara Uprave za hranu i drogu (FDA) Davida Kesslera za kopredsjedavajuće tog tima.

Također je pokrenuo formiranje timova za pregled vladinih agencija u sadašnjoj administraciji.

Međutim, proces ne može početi u punoj mjeri dok Uprava za generalne poslove (GSA) ne proglasi Bidena za izabranog predsjednika.

Opis šta za GSA predstavlja jasnog pobjednika izbora je pravno nejasan i zbog toga su naredni koraci, posebno kratkoročno, nejasni.

Rukovodstvo te uprave treba djelovati nezavisno i nepartijski.

Izvor: Agencije