Mediji: Orban evropskom budžetu prijeti vetom

Mađarska više nije jednoglasno sklona paketu mjera usvojenom u julu o evropskom budžetu (EPA)
Mađarska više nije jednoglasno sklona paketu mjera usvojenom u julu o evropskom budžetu (EPA)

Mađarski premijer Viktor Orban uputio je pismo njemačkom predsjedništvu Evropske unije s prijetnjom da će uložiti veto na evropski budžet nakon dogovora postignutog u četvrtak o oduzimanju evopskih fondova zemljama članicama koje ne poštuju pravnu državu, navela je u stranica Mandiner.hu.

“Iako se Mađarska obavezala na saradnju, nakon posljednjih događaja ona više nije jednoglasno sklona paketu mjera usvojenom u julu o evropskom budžetu 2021- 27, kao ni u vezi plana oporavka nakon COVID-19 koji se oslanja na ovaj budžet”, navodi se u pismu.

Pismo je poslano Njemačkoj koja predsjeda EU-om, predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen i predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu, prenosi Hina.

Na pitanje AFP-a o tom pismu, mađarska Vlada nije odgovorila.  

Nepoštivanje vladavine prava

Evropski parlament i Njemačka, koja pregovara u ime 27-orice, razgovarali su u četvrtak o mehanizmu oduzimanja evropskih fondova zemljama koje ne poštuju vladavinu prava, otvarajući put za deblokadu evropskog budžeta.

Varšava i Budimpešta su ponovile oštro protivljenje tom mehanizmu i zaprijetile vetom na evropski budžet.

Dvije zemlje sada odbijaju dati zeleno svjetlo odluci EU-a da se zaduži za finansiranje plana obnove, čime odgađaju proces ratifikacije u nacionalnim parlamentima.

Za izglasavanje budžeta EU-a nužna je jednoglasna podrška eurozastupnika i država članica.

Izvor: Agencije


Povezane

U Budimpešti su održani protesti protiv ugrožavanja medijskih sloboda. Povod su masovni otkazi novinara najčitanijeg mađarskog informativnog portala zbog, tvrde, uplitanja vlade u njihov rad. Kritičari ovo nazivaju najnovijim pokušajem da se nezavisni mediji stave pod kontrolu vlasti.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO