Maas: Neće se sve promijeniti pod Bidenom

Heik Maas smatra da rasprava o troškovima na odbranu u okviru NATO-a neće biti toliko u fokusu Joea Bidena
 (EPA)
Heik Maas smatra da rasprava o troškovima na odbranu u okviru NATO-a neće biti toliko u fokusu Joea Bidena (EPA)

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas izjavio je kako se neće baš sve promijeniti pod vođenjem novoizabranog američkog predsjednika Joeom Bidenom, ali da će mnogo toga biti bolje.

Za Deutschlandfunk je ocijenio da se rasprava o trošenju novca na odbranu u okviru NATO-a neće promijeniti, ali da će biti vođena na drugačiji način, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Prema riječima Maasa, rasprava o troškovima na odbranu neće biti toliko u fokusu Bidena.

Merkel: Biden dobro poznaje Njemačku

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u ponedjeljak da izabrani predsjednik SAD-a Joe Biden dobro poznaje Njemačku i dodala da je od ključne važnosti da se nastavi raditi na odnosu SAD-a i Njemačke.

Rekla je da partneri moraju zajedno raditi na rješavanju pitanja poput pandemije korona virusa, klimatskih promjena i terorizma, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Aktuelni američki predsjednik Donald Trump često je kritizirao Njemačku jer nije povećala trošenje na odbranu do dva posto u okviru NATO alijanse.

Altmaiera brine nestabilnost

Njemački ministar ekonomije Peter Altmaier je zabrinut zbog nestabilnosti koja je nastala nakon izbora u SAD-u te dodao da bi to stanje moglo potrajati mjesecima.

“Možda do proljeća nećemo znati u kojem smjeru će ići američka politika”, rekao je Altmaier.

Tramp je obećao je u subotu da će “ići do kraja” kako bi osporio rezultate izbora, za koje tvrdi da su pokradeni.

Upitan da li smatra da bi se dolaskom Bidena u Bijelu kuću trgovinski sukob mogao okončati, Altmaier je kazao kakoa misli da bi s Bidenovom administracijom situacija bila vraćena na jači multilaterizam.

Također je označio Bidenovu želju da se vrati Pariskom klimatskom sporazumu ključnim potezom.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO