HRW poziva G20 da pritisne Saudijce da oslobode aktiviste

Neke žene, uključujući Loujain al-Hathloul, mjesecima su držane u samici i podvrgavane zlostavljanju, navode organizacije za ljudska prava (Reuters)
Neke žene, uključujući Loujain al-Hathloul, mjesecima su držane u samici i podvrgavane zlostavljanju, navode organizacije za ljudska prava (Reuters)

Organizacija Human Rights Watch (HRW) pozvala je u ponedjeljak grupu od 20 država da pritisnu Saudijsku Arabiju da oslobodi nezakonito uhapšene aktiviste i osigura odgovornost za prošla zlostavljanja uoči virtuelnog samita G20 u kraljevini ovog mjeseca.

Kao trenutni predsjedavajući glavnih svjetskih ekonomija G20, Rijad je pokušao popraviti imidž nakon globalnog negodovanja povodom ubistva novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2018. godine, pritvaranja aktivista za ženska prava i rata u Jemenu, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Pokrećući kampanju #G20SaudiArabia, HRW je pozvao na bezuslovno puštanje saudijskih aktivista za ljudska prava, uključujući aktivistkinje Loujain al-Hathloul, Nassime al-Sadah i Nouf Abdulaziz , kao i blogera Raifa Badawija, novinraa Salaha Haidara i pravnika Walid Abu al-Khair.

‘Bičevanje i seksualno zlostavljanje’

Organizacija za zaštitu prava kaže da su neke žene, uključujući Loujain al-Hathloul, mjesecima držane u samici i podvrgavane zlostavljanju, uključujući elektro-šokove, bičevanje i seksualno zlostavljanje.

Saudijske vlasti nisu komentirale pozive grupa za zaštitu upućene članicama G20 da izvrše pritisak na kraljevinu zbog ljudskih prava.

Zvaničnici su u prošlosti negirali navode o mučenju i rekli da su hapšenja izvršena zbog sumnje da su optuženi naudili saudijskim interesima.

Rijad je u tom slučaju zatvorio osam osoba na period od sedam do 20 godina.

Princ prijestolonasljednik Mohammed bih Salman porekao je da je naredio ubistvo Khashoggija, ali je 2019. godine preuze punu odgovornost, zato što su taj zločin “počinile osobe koje rade za saudijsku vladu”.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO