Drapkina: Ruska vakcina Sputnik V efikasna više od 90 posto

'Odgovorni smo za praćenje efikasnosti vakcine Sputnik V među građanima koji su je primili u sklopu programa masovne vakcinacije', rekla je Drapkina (EPA)
'Odgovorni smo za praćenje efikasnosti vakcine Sputnik V među građanima koji su je primili u sklopu programa masovne vakcinacije', rekla je Drapkina (EPA)

Ruska vakcina Sputnjik V protiv COVID-a 19 efikasna je više od 90 procenata, izjavila je u ponedjeljak direktorica istraživačkog instituta pri ruskom Ministarstvu zdravlja Oksana Drapkina, pozivajući se na podatke prikupljene iz vakcinacije građana, a ne na osnovu tekućeg ispitivanja.

Njena izjava uslijedila je poslije saopćenja kompanija Pfizer Inc i BioNTech, koje su navele da je njihova eksperimentalna vakcina protiv COVID-a 19 efikasna više od 90 procenata, prenio je Tanjug agenciju Reuters.

“Odgovorni smo za praćenje efikasnosti vakcine Sputnik V među građanima koji su je primili u sklopu programa masovne vakcinacije”, rekla je Drapkina.

“Na osnovu naših zapažanja, njena efikasnost je, također, veća od 90 procenata. Pojava još jedne efikasne vakcine – to je dobra vijest za sve”, istakla je Drapkina.

Eksperimentalna vakcina

Farmaceutske kompanije Pfizer iz SAD-a i BioNTech iz Njemačke saopćile su u ponedjeljak da njihova eksperimentalna vakcina ima efikasnost veću od 90 posto u sprečavanju bolesti COVID-19, na osnovu početnih podataka iz velike studije, što je velika pobjeda u borbi protiv pandemije.

Visok procent onih koji su zaštićeni čini nalaze uvjerljivim, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Regulatori su rekli da bi odobrili vakcinu koja je efikasna samo 50 posto – štiteći polovinu onih koji je dobiju.

Na osnovu predviđanja, dvije kompanije bi do kraja godine mogle isporučiti do 50 miliona doza vakcina u svijetu te do 1,3 milijarde doza u 2021.

Kompanija Pfizer kaže da nije bilo ozbiljnih neželjenih efekata.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO