Predsjednik Kube: Američki narod izabrao novi pravac

Miguel Diaz-Canel je na Twiteru napisao kako je njegova Vlada priznala da je narod SAD-a izabrao novi pravac (EPA)
Miguel Diaz-Canel je na Twiteru napisao kako je njegova Vlada priznala da je narod SAD-a izabrao novi pravac (EPA)

Predsjednik Kube Miguel Diaz-Canel priznao je u nedjelju pobjednika na američkim predsjedničkim izborima, ne navodeći ime Joea Bidena.

Na Twiteru je napisao kako je njegova Vlada priznala da je narod Sjedinjenih Američkih Država izabrao novi pravac, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Vjerujemo u mogućnost konstruktivnih bilateralnih odnosa, koji uvažavaju međusobne razlike”, naveo je kubanski predsjednik.

Izrazio je nadu u poboljšanje američko-kubanskih odnosa pod novoizabranim predsjednikom, ali ga nije imenovao ni u jednom trenu.

Biden obećao promjenu

Administracija aktuelnog američkog predsjednika i Bidenovog protivnika na izborima Donalda Trumpa pooštrila je ograničenja za putovanja u SAD, slanje pošiljki na Kubu i sankcionirala je isporuku venecuelanske nafte.

Tokom kampanje, Biden je isticao kako će promijeniti politiku prema Kubi koju je imao Tramp, a koja je nanijela štetu kubanskom narodu i ništa nije učinila na unaprjeđenju demokratije i ljudskih prava, prenose agencije.

Izvor: Agencije


Povezane

U kojem bi sada pravcu mogla ići Amerika, nakon vladavine Donalda Trumpa, št ta je najviše doprinijelo da Trump izgubi na izborima i kako bi mogao teći proces prijenosa vlasti? O ovim pitanjima smo razgovarali sa Erminom Sinanovićen, politologom i izvršnim direktorom Centra za islam u savremenom svijetu na Univerzitetu Shenandoah u Virgijini.    

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO