Palestinci sretni zbog pobjede Bidena i odlaska Trumpa

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas i tada potpredsjednik SAD-a Joe Biden u Ramallahu 2016. godine (EPA)
Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas i tada potpredsjednik SAD-a Joe Biden u Ramallahu 2016. godine (EPA)

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas je u čestitki Joeu Bidenu na pobjedi na predsjedničkim izborima u SAD-u nagovijestio da će odustati od trogodišnjeg političkog bojkota Bijele kuće.

“Radujem se saradnji s izabranim predsjednikom i njegovom administracijom u jačanju palestinsko-američkih odnosa i ostvarivanju slobode, nezavisnosti, pravde i dostojanstva za naš narod”, navodi se u čestitki.

Abbas je prekinuo političke odnose s administracijom aktuelnog predsjednika Donalda Trumpa nakon što je on 2017. godine odlučio priznati Jerusalim kao prijestolnicu Izraela i tamo premjestiti američku ambasadu, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Palestinsko rukovodstvo ranije pozdravilo je pobjedu bivšeg američkog potpredsjednika i kandidata Demokratske partije na predsjedničkim izborima.

‘Takozvani sporazum stoljeća’

Nabil Shaath, specijalni izaslanih palestinskog predsjednika, za Anadoliju je kazao da je Trumpova administracija bila najgora u historiji za Palestinu i Palestince.

“Za nas je dobro što ćemo se riješiti Trumpa. Međutim, ne očekujemo značajne stratepke promjene u američkoj politici spram palestinskog pitanja”, rekao je Shaath.

I Mustafa Barghouti, generalni seketar Palestinske nacionalne inicijative, kazao je da je sretan što iz Bijele kuće odlazi Trump, kojeg smatra najgorim američkim predsjednikom u modernoj eri.

“Trump je napravio pometlju u međunarodnoj politici i odnosima. Njegova takozvani sporazum stoljeća je bio najgora stvar koju je uradio Palestincima”, rekao je Barghouti.

Član Izvršnog odbora Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) Hanan Ashrawi također je zadovoljan Trumpovim porazom na izborima i pozvao je na preispitivanje politike unutar i izvan SAD-a.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO