Mediji: Turski ministar finansija podnio ostavku

Berat Albayrak: Odlučio sam da odstupim sa dužnosti ministra nakon pet godina u kabinetu (EPA)
Berat Albayrak: Odlučio sam da odstupim sa dužnosti ministra nakon pet godina u kabinetu (EPA)

Turski ministar finansija i trezora Berat Albayrak podnio je ostavku u nedjelju, saopćivši kako to radi iz zdravstvenih razloga, prenosi Bloomberg, pozivajući se na saopćenje koje je Albayrak objavio na svom potvrđenom Instagram profilu.

Albayrak je naveo u saopćenju kako će vrijeme nakon odstupanja sa dužnosti ministra u Vladi Turske sada posvetiti porodici.

Dva glasnogovornika ovog turskog političara su potvrdila kako ovaj profil na Instagramu zaista pripada ministru, ali nisu bili u poziciji da potvrde ili negiraju autentičnost saopćenja, navodi Bloomberg.

Ostavka ministra finansija i trezora Turske uslijedila je nakon iznenadne odluke turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da otpusti guvernera Centralne banke Turske Murata Uysala i na ovu poziciju imenuje 52-godišnjeg Nacija Agbala, nekadašnjeg ministra finansija.

Pet godina u Vladi

“Odlučio sam da odstupim sa dužnosti ministra, nakon pet godina u kabinetu, a sve zbog zdravstvenih razloga”, navodi se u saopćenju Albayraka.

“Provodit ću sada vrijeme sa svojom majkom, ocem, suprugom i djecom, osobama u životu koje sam zanemarivao mnogo godina zbog zauzetosti poslom.”

Albayrak, koji je Erdoganov zet, u kabinetu je od 2015. godine, navodi Bloomberg.

Bio je ministar energetike, dok nije preuzeo vodeću ekonomsku poziciju države 2018. godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO