Kako teče procedura od izbora do zakletve predsjednika SAD-a

Ako izabrani predsjednik umre između dana izbora i inauguracije, potpredsjednik ga mijenja i preuzima funkciju šefa države (EPA)
Ako izabrani predsjednik umre između dana izbora i inauguracije, potpredsjednik ga mijenja i preuzima funkciju šefa države (EPA)

Demokratski kandidat Joe Biden je izabrani predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, ali do inauguracije 20. januara treba proći nekoliko koraka.

CNN je objasnio proceduru koja se mora proći do 20. januara, prenosi Tanjug.

Prva stvar je da do 23. novembra svi glasovi moraju biti izbrojani u svim državama, a već se zna da u nekim državama neće svi uskoro biti izbrojani.

Do 11. decembra države moraju potvrditi elektorske glasove, iako se sistem razlikuje od države do države.

Potvrda glasova zvanično može početi od 10. novembra.

‘Sigurna luka’ 8. decembra

Osmi dan decembra se zove “sigurna luka” i tada države moraju imati izbrojane glasove, riješene eventualne sporove i određenog pobjednika elektorskih glasova.

Po zakonu, dan kada elektori glasaju mora biti ponedjeljak, ali tek nakon što prođu dvije srijede u mjesecu – ovog puta taj datum pada 14. decembra.

Elektori će se tog dana pojaviti na poslu, glasati i poslati rezultate u Washington.

Glasovi moraju do 23. decembra stići u glavni grad SAD-a, tačnije na Capitol Hill, najkasnije devet dana otkako su poslati.

Trećeg dana januara 2021. godine novi Kongres polaže zakletvu – novi članovi Zastupničkog doma i Senata će se svečano zakleti u podne, a to će biti početak rada 117. Kongresa.

Zakletva tačno u podne

Članovi Zastupničkog doma i Senata će se sastati, a predsjednik Senata (aktuelni potpredsjednik SAD-a Mike Pence) presjedavat će sjednicom, kada će biti pročitani elektorski glasovi po abecednom redu.

Zastupnički dom mora do podneva 20. januara izabrati predsjednika, a ukoliko to ne učini, slijedeća osoba koja bi mogla to uraditi je potpredsjednik ili osoba koja dalje slijedi hijerarhijski.

Za 20. januar je zakazan inauguracioni dan, kada će predsjednik položiti zakletvu u podne.

Ako izabrani predsjednik umre između dana izbora i inauguracije, potpredsjednik ga mijenja i preuzima funkciju šefa države.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO