Analitičari: EU mora naučiti živjeti bez američkog vodstva

Ursula Von der Leyen je podsjetila kako su SAD i Unija izgradili 'prijateljstvo bez presedana' (EPA)

Evropska unija će ponovo imati kooperativnog američkog partnera kada Joe Biden postane predsjednik, no Evropljani ne bi trebali gajiti nikakve iluzije: Washington neće biti globalni policajac, ni veliki zaštitnik NATO-a, smatraju evropski čelnici i analitičari.

“Sjajan dan za SAD i za Evropu, radujemo se saradnji s novom američkom administracijom na obnovi našeg partnerstva”, tvitao je glavni EU diplomat Josep Borrell, čestitajući Bidenu na pobjedi na izborima, prenosi agencija Hina pozivajući se na AFP..

No Jean-Claude Juncker, bivši predsjednik Evropske komisije, ranije je otvoreno izjavio: “Joe Biden neće preko noći promijeniti pristup Washingtona prema međunarodnim pitanjima, jer to ne može.”

Sebastien Maillard, šef Instituta “Jacques Delors”, nazvanom po bivšem utjecajnom šefu EU-a, upozorio je da “Evropljani moraju naučiti živjeti bez američkog globalnog vodstva”.

“U doglednoj budućnosti Sjedinjene Američke Države jednostavno će biti zaokupljene same sobom”, složio se s njim i njemački politolog Markus Kaim.

Predsjednica aktuelne Komisije Ursula von der Leyen čestitala je Bidenu na izboru za predsjednika SAD i pozvala ga na obnavljanje saradnje i liderstvo u oblasti globalnih izazova i prilika.

Ključno obnovljeno partnerstvo

“EU i SAD su prijatelji i saveznici. Naši građani dijele najdublje veze. Zato je izbor predsjednika SAD-a važan trenutak i sa ove strane Atlantika. Sada je jasno da je 46. izabrani predsjednik Joe Biden. Čestitam njemu i potpredsjednici Kamali Harris na pobjedi”, poručila je evropska zvaničnica u videoporuci.

Podsjetila je kako su SAD i EU izgradili “prijateljstvo bez presedana”, zasnovano na zajedničkoj historiji i zajedničkim vrijednostima demokratije, slobode, vladavine prava, poštovanja ljudskih prava, socijalne pravde i otvorene ekonomije.

“Naše partnerstvo je desetljećima podržavalo zakone međunarodnog prava i ostaje stub stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta s obje strane Atlantika. Svijet se nastavlja mijenjati, a naše obnovljeno partnerstvo bit će ključno”, poručila je Von der Leyen.

Dodala je kako očekuje da će zajedno s novim američkim predsjednikom raditi na rješavanju globalnih izazova, kao što su pandemija korona virusa i njene posljedice, klimatske promjene, digitalizacija, globalna sigurnost i reforma multilateralnog sistema.

Izvor: Agencije