Uragan Eta: Poginulo ili nestalo više od 180 osoba

Elementarna nepogoda pogodila je šest država Centralne Amerike (EPA)
Elementarna nepogoda pogodila je šest država Centralne Amerike (EPA)

Uragan Eta ostavio je najmanje 150 mrtvih ili nestalih u Gvatemali, koja je u Centralnoj Americi pretrpela njegov najžeći udar, prije no što je oslabio i vratio se nad Karipsko more, gdje se očekuje da ojača i zaprijeti Kubi, Jamajci i Floridi.

Dodaje se kako je Eta ukupno ostavila skoro 180 mrtvih ili nestalih i hiljade povrijeđenih u šest država Centralne Amerike, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

Poplave i presječeni putevi spriječili su spasilačke ekipe da stignu do pogodjenog područja u Gvatemali u četvrtak, ali je vojni odred stigao tamo u petak i počeo potragu za preživjelima u ruševinama.

Eta, koja je u utorak stigla na karipsku obalu Nikaragve, kao jag uragan kategorije četiri, s vjetrom brzine od 140 kilometara na sat, postepeno je slabila prolazeći preko Nikaragve i Hondurasa.

Bujične kiše koje je izazvala zahvatile su šest država Centralne Amerike.

Posljedice klimatskih promjena

Očekuje se da će uragan pogoditi Kubu u nedjelju, po američkom Centru za nadzor uragana NHC, a prijeti i jugoistočnom Meksiku, Jamajci, Kajmanskim otocima i južnoj Floridi.

U Nikaragvi deseci ljudi lutaju ruševinama svojih domova koji su bili potopljeni, a ostali bez krovova odnijetih uraganom.

Klimatske promjene dovode do porasta temperature površinskih voda u okeanima, što omogućava nastanak moćnijih ciklona i uragana koji donose više kiše, posebno opasni za stanovništvo, ukazuje Međuvladin panelu za promene klima (IPCC).

Izvor: Agencije


Povezane

Najjača oluja koja je ove godine pogodila Filipine odnijela je živote najmanje dvadeset ljudi. U toku je akcija čišćenja, a u jednoj od regija oštećeno je 90 posto puteva i zgrada.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO