Trump poručio Bidenu kako nema pravo tvrditi da je pobijedio na izborima

Donald Trump je u izbornoj noći proglasio pobjedu (EPA)

Aktuelni američki predsjednik Donald Trump poručio je demokratskom kandidatu Joeu Bidenu da nema prava tvrditi da je pobijedio na izborima.

“Joe Biden ne bi trebao tvrditi da polaže pravo na funkciju predsjednika. I ja bih to mogao tvrditi Pravni postupci tek počinju”, naveo je on na Twitteru u vrijeme kada se privodi kraju prebrojavanje glasova nakon izbora u SAD-u, prenosi Tanjug.

Trump je u izbornoj noći proglasio pobjedu, ali su se, u međuvremenu, glasovi u korist njegovog demokratskog protivkandidata počeli povećavaju u nekim od ključnih država, uključujući one u kojima je predsjednik bio u prednosti.

Prednost ‘nestala nekim čudom’

Trump i republikanci su najavili pravne akcije u državama u kojima je Biden preokrenuo rezultat, kako bi osporili načine prebrojavanja glasova na sudu, prije svega onih koji su stigli poštom nakon dana izbora.

Trump je istakao na Twitteru da je njegova velika prednost koju je imao tokom izborne noći u pojedinim saveznim državama “nekim čudom nestala” i izrazio nadu da će ponovo preuzeti vodstvo u onim državama u kojima se još prebrojavaju glasovi.

“Imao sam tako veliku prednost u svim ovim državama do kasno u izbornu noć, da bih vidio da te prednosti nekim čudom nestaju kako dani prolaze. Možda će se te prednosti vratiti kako budu napredovale naše pravne procedure”, naveo je Trump na Twitteru.

Računa na glasove američkih vojnika

Trump računa na poštanske glasove američkih vojnika, zbog visoke popularnosti koju uživa u američkoj vojsci, dok poziva da se obustavi brojanje glasova pristiglih poštom i optužuje demokrate za izbornu krađu.

‘Ispratit ćemo Trumpa iz Bijele kuće…’

Iz izbornog štaba Joea Bidena upozorili su da će ispratiti Donalda Trumpa iz Bijele kuće ako je ne bude htio sam napustiti ukoliko izgubi na izborima.

‘Kao što smo rekli 19. jula, američki narod će odlučiti o ovim izborima. I vlada SAD-a je savršeno sposobna ispratiti uljeze iz Bijele kuće’, naveo je glasnogovornik Bidenovog štaba Andrew Bates, prenosi Tanjug, pozivajući se na Indipendent.

Iz Bidenovog štaba oglasili su se nakon što je objavljeno da Trump ne planira ustupiti mjesto Bidenu u Bijeloj kući ako on bude proglašen za predsjednika.

Prema pisanju AP, u petak je izjavio, ne nudeći dokaze, da je određeni broj glasova pripadnika američkih oružanih snaga poslatih poštom “nestao”.

Penzionirani admiral Steve Abbott izjavio je da bi Trump trebao pokazati strpljenje, kao i svi drugi Amerikanci, i dozvoliti da se svi regularni glasovi prebroje.

“Gospodine [Trump], ne pomažete demokratiji dok podižete ovakvu uzbunu. To je neprimjereno”, poručio je admiral u penziji.

Više od 250.000 pripadnika američkih oružanih snaga glasalo je putem pošte, ali za sada nije poznato koliko njihovih glasova još nije evidentirano u procesu prebrojavanja u ključnim državama Pensylvaniji, Arizoni, Georgiji i Nevadi.

Još se ne zna ko je predsjednik SAD-a

Više od tri dana od zatvaranja birališta u SAD-u još se ne zna ko je pobjednik predsjedničkih izbora, mada je kandidat demokrata Joe Biden bliži ulasku u Bijelu kuću.

U finišu trke glasovi se i dalje prebrojavaju u pet saveznih država – Pensylvaniji (20 elektorskih glasova), Georgiji (16), Nevadi (6), Arizoni (11) i Sjevernoj Karolini (15).

CNN navodi da sveukupno na nivou SAD-a Biden ima 253 glasova elektora, a Tramp 213.

Za ulazak u Bijelu kuću jednom od dvojice kandidata je potrebno da osvoji najmanje 270 glasova od 538 elektora.

Izvor: Agencije