Trump, poraženi predsjednik koji je podijelio Ameriku

Donald Trump uvijek funkcionira po jednostavnom načelu: ili ste za, ili protiv njega, nema između (EPA)
Donald Trump uvijek funkcionira po jednostavnom načelu: ili ste za, ili protiv njega, nema između (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump ispisao je neobično poglavlje u povijesti Sjedinjenih Američkih Država provocirajući, šireći podjele i gazeći norme, među kojima je posljednja odbijanje da prizna očit izborni poraz.

Izabran na valu gnjeva i podjela među Amerikancima, on ih je za vrijeme svog mandata još produbio, prenosi Hina.

U četiri godine Amerikanci su, neki oduševljeno, neki zapanjeno ili sa zebnjom, pratili show predsjednika koji nije imao nikakvih obzira.

Ujedno simptom i poticatelj strahova u zemlji, Trump je znao doprijeti do one Amerike koja se osjeća “zaboravljenom”, ali je sistemski odbijao preuzeti ulogu ujedinitelja nacije, i to u tolikoj mjeri da su predsjednički izbori u utorak bili zapravo referendum o njegovom liku i neviđenom stilu vladanja.

Napadao sudije, potpirivao rasne napetosti

Više nego bilo šta drugo tokom njegovog mandata, pandemija COVID-19, koja je u zemlji odnijela više od 230.000 života, razotkrila je taj stav.

Ironično se odnosio prema nošenju zaštitnih maski, videći u tome izraz “političke korektnosti”, što ismijava u svakoj prilici.

Napadao je Anthonyja Faucija, najcjenjenijeg imunologa u zemlji, koji je prije njega sarađivao s još petericom američkih predsjednika i koji je neumoran glas razuma i nauke.

Umanjivao je prijetnju po zdravlje, glumeći Supermana nakon što se i sam zarazio, iskoristivši priliku kada je završio u bolnici da pokaže i svoju empatičnu stranu.

Skretanje u krajnost autoritarnosti i ekonomski krah, koje su neki najavljivali 8. novembra 2016. godine, kada je, na veliko iznenađenje izabran, nisu se dogodili.

Američke institucije, često loše vođene, pokazale su otpornost i mnogobrojni pokazatelji, poput rasta zaposlenosti, bili su prije razornih posljedica korona virusa kontinuirano dobri.

Ali, u mandatu prepunom skandala, koji je u očitoj opreci s onim njegovog demokratskog prethodnika Baracka Obame, on je degradirao predsjedničku dužnost, napadao sudije, zastupnike i dužnosnike i potpirivao rasne napetosti.

Van granica SAD-a loše se odnosio prema američkim saveznicima, pokazao je zabrinjavajuću fasciniranost autoritarnim vođama, od Vladimira Putina do Kim Jong-una, i zadao je težak udarac borbi s klimatskim promjenama.

‘Show se zove Trump i svugdje je rasprodan’

Igrač, hvalisavac, populist bez kompleksa, slavodobitnog držanja, koji, po pronicavoj ocjeni pisca Philipa Rotha, koristi “rječnik od 77 riječi”, predmet je neizmjernog obožavanja, ali i neizmjernih kritika.

Kao 45. američki predsjednik ostat će upamćen i po pokretanju procedure opoziva u Kongresu, mrlji koju će biti teško izbrisati.

“Show se zove ‘Trump’ i svugdje je rasprodan. Zabavljam se izvodeći ga i zabavljat ću se i dalje.”

Ta izjava, izvučena iz intervjua koji je građevinski magnat dao za Playboy 1990. godine, mogla je biti i od jučer te se može odnositi na sve dane koje je proveo na čelu prve svjetske sile.

Talentirani govornik, milijarder intrigantne frizure, uspio se pozicionirati kao glasnogovornik Amerike zaboravljenih i jadnih, kako je s prezirom primijetila njegova demokratska protukandidatkinja na predsjedničkim izborima 2016. godine Hillary Clinton.

Dokazavši da ima “dobar nos” za politiku, znao je iskoristiti tjeskobe jedne Amerike, većinski bijele i postarije, koja se osjeća prezrena od elita na Istočnoj obali i holivudskih zvijezda na Zapadnoj obali.

Velik ljubitelj hamburgera i dijetne “Coca-Cole”, koji je stekao solidnu popularnost u američkim porodicama zahvaljujući reality showu Pripravnik, čvrsto se drži jednostavnog pravila: biti u fokusu po svaku cijenu.

Nikada nije dosego 50 posto popularnosti

Prezir prema nauci, aproksimacije, neistine: njegove izjave primorale su “fact-checkere” Washington Posta da stvore novu kategoriju: “Pinokio bez dna”, za netačne ili obmanjujuće tvrdnje koje je ponovio više od 20 puta.

Iz slavnog Zapadnog krila Bijele kuće bivši poslovni čovjek nije propustio u svakoj prilici produbiti jaz između dviju Amerika, crvene republikanske i plave demokratske.

Za razliku od Abrahama Lincolna, koji je 1861. godine apelirao na razum, on je neumorno igrao na kartu strahova.

Pa je tako od same objave kandidature 2015. godine “upozoravao na ilegalne migrante silovatelje”.

Predstavljajući se, tokom kampanje 2020. godine, kao jedini garant “zakona i reda” u odnosu na “radikalnu ljevicu”, odlučnu da SAD pretvori u drugu Venezuelu.

U zemlji koja ipak voli trenutke nacionalnog jedinstva, ma kako kratkotrajne, on je jako rijetko znao ili želio pronaći riječi kojima bi zacijelo rane, čak i nakon prirodnih katastrofa i krvoprolića.

Revno prateći Fox News, žestokim je napadima na medije, koje smatra “nepoštenima”, “korumpiranima” i “neprijateljima naroda”, dodatno okretao jedan dio zemlje protiv drugog.

Treba napomenuti da je bivši vlasnik licence za Miss Universe jedini predsjednik u povijesti čija popularnost nikada nije dosegla 50 posto za vrijeme njegovog mandata.

Njegovi protivnici i kritičari slažu se u jednom: Trump je zaista ispunio dio svojih predizbornih obećanja.

Uništavanje niza međunarodnih sporazuma

Odbacio je niz međunarodnih sporazuma, koji su teškom mukom dogovoreni, na prvom mjestu Pariški sporazum o klimi, koji su potpisale gotovo sve zemlje na planeti u cilju ograničenja globalnog zagrijavanja.

No, njegova vjernost obećanjima odrazila se ponajprije u razgradnji i rušenju.

Kad je riječ o njegovim inicijativama, bilans je puno tanji.

To se najbolje vidi na primjeru iranskog nuklearnog sporazuma: poderao je sporazum koji je dogovorio njegov prethodnik Obama i povećao pritisak na Teheran, otišavši tako daleko da je čak dao ubiti moćnog iranskog generala Qassema Souleimanija, ali nikada nije iznio pravu strategiju.

Veliki mirovni plan za Bliski istok, povjeren njegovom zetu i savjetniku Jaredu Kushneru, nije još zaživio u praksi.

Može, međutim, tvrditi da je protresao regiju posredovanjem u normalizaciji odnosa između Izraela i tri arapske zemlje, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina i Sudana.

Eliminacija vođe oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) Abua Bakra al-Baghdadija tokom američke operacije u Siriji ostat će  upisana kao uspjeh njegovog mandata.

No, njegov najveći i najsmjeliji potez, za koji je otvoreno priželjkivao Nobelovu nagradu za mir, nije polučio očekivani rezultat.

Dva samita sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom, zagrljaji i iskazi naklonosti tokom povijesnog posjeta demilitariziranoj zoni, “hemija” i “divna” pisma bili su uzalud.

John McCain: Nezreli i lažni nacionalizam

Sjevernokorejski režim nije popustio u pogledu denuklearizacije.

U složenoj i promjenjivoj geopolitici 21. stoljeća, Trump je “imao na piku” Justina Trudeaua, Emmanuela Macrona, Angelu Merkel i Theresu May.

Najooštrije upozorenje nisu mu uputili njegovi politički protivnici, nego šef Pentagona Jim Mattis.

U pisanoj ostavci ga je taj general podsjetio na jednostavno pravilo diplomatije: “Prema saveznicima treba se odnositi s poštovanjem.”

U neviđenom političkom scenariju, koji konzervativci nisu predvidjeli, Trump je pokorio Republikansku stranku, koja ga je u početku potcjenjivala, čak ignorirala.

Republikanski zastupnici izražavali su s vremena na vrijeme nezadovoljstvo.

Naprimjer u vezi njegovog neobično pomirljivog stava prema ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu u Helsinkiju, u vezi njegove reakcije na ubistvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija, koje su počinili saudijski agenti u oktobru 2018. godine u saudijskom konzulatu u Istanbulu, ili kada je, nakon sukoba antirasista i neonacista u Charlottesvilleu, izjavio za obje strane da su to “jako dobri ljudi”.

Ali, općenito su bili jedinstveni.

Na veliku žalost nekoliko disidentskih glasova, poput bivšeg senatora Johna McCaina, koji je, prije smrti u augustu 2018. godine, upozorio na njegov “nezreli i lažni nacionalizam”.

Očev ‘sasvim mali zajam’ od milion dolara

Trump uvijek funkcionira po jednostavnom načelu: ili ste za, ili protiv njega, nema između.

Bivši šef Federalnog istražnog biroa (FBI) James Comey, nemilosrdno smijenjen, napisao je u svojim memoarima da je Trump podvrgavao svoje saradnike kodeksu lojalnosti kakav je vidio kod mafijaških bossova na početku svoje tužiteljske karijere.

Donald Trump rođen je u Queensu, u New Yorku, i završio je vojnu školu.

Studirao je ekonomiju, nakon čega se pridružio porodičnom biznisu.

Rat u Vijetnamu izbjegao je iz zdravstvenih razloga, što je mnogima bilo sumnjivo.

Suprotno od mita o sebi koji je izgradio, bogatstvo nije stekao sam.

Nakon Drugog svjetskog rata, njegov otac Fred Trump, potomak njemačkog imigranta, izgradio je carstvo u New Yorku, gradeći kuće za srednju klasu u radničkim četvrtima.

Donald Trump preuzeo je kompaniju 70-ih godina, uz solidan očev finansijski vjetar u leđa, odnosno “sasvim mali zajam” od milion dolara, kako je kazao tokom kampanje 2016. godine.

Premda se uvijek hvalio svojim poslovnim uspjesima, Trump Organization, porodična kompanija sa sjedištem u Trumpovom tornju na Petoj aveniji, imala je uspona i padova.

Njegovu složenu mrežu nekretnina i golf igrališta u SAD-u i inozemstvu okružuje velik misterij, jer ne želi objaviti svoje porezne prijave, dok njegovim prethodnicima to nije bio nikakav problem.

Preživio sve skandale i izgubio drugi mandat

Kad je New York Times u ljeto 2020. godine otkrio da je 2016. godine platio samo 750 dolara saveznog poreza na dohodak i da su mnoge njegove aktivnosti nagomilale gubitke, slika uspješnog poduzetnika pretrpjela je još jedan udarac.

Otac petero djece, koje je dobio sa tri žene, deset puta djed, Trump rado u javnosti hvali svoju suprugu Melaniju, bivšu manekenku, koju smatra “veličanstvenom prvom damom”.

No, otkrića o njegovim navodnim vanbračnim vezama, posebno s porno glumicom Stormy Daniels, te optužbe za spolne napade ne poklapaju se s njegovim zagovaranjem porodičnih vrijednosti prilikom svakog susreta s evangeličkim kršćanima.

Oslanjajući se na uski porodični krug, ali i svoj “instinkt”, koji često ističe, Donald Trump, čiju se propast već puno puta najavljivalo, preživio je sve skandale, ali drugi mandat ipak nije uspio osvojiti. 

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO