Rouhani: Buduća vlast SAD-a da se vrati preuzetim obavezama

Sankcije koje je Donald Trump nametnuo Iranu predstavljaju ekonomski teror, rekao je Hassan Rouhani (EPA)
Sankcije koje je Donald Trump nametnuo Iranu predstavljaju ekonomski teror, rekao je Hassan Rouhani (EPA)

Predsjednik Irana Hassan Rouhani pozvao je u subotu bivšeg američkog potpredsjednika i demokratskog kandidata Joea Bidena da, u slučaju pobjede na predsjedničkim izborima, vrati sve obaveze koje je SAD ranije preuzeo prema Iranu, a koje je povlačenjem iz nuklearnog sporazuma odbacila administracija Donalda Trumpa.

Novinarima u Teheranu je kazao da se Iran nada da će nova američka administracija odbaciti politiku koju je SAD vodio s Trumpom u Bijeloj kući, prenosi Anadolija.

Ističući kako sankcije koje je Trump nametnuo Iranu predstavljaju ekonomski teror, Rouhani je rekao da je Iran na te pritiske odgovara strpljenjem, otporom i međunarodnopravnom argumentacijom.

Trump povukao SAD iz sporazuma

“Nadamo se da će zagovornici sankcija shvatiti da se tim putem ne može doći do cilja i da su im iskustva u protekle tri godine bila dovoljna lekcija da to shvate. Buduća administracija SAD-a treba se vratiti pravu i obavezama koje ima”, poručio je Rouhani.

Aktuelni američki predsjednik jednostrano je prije dvije godine povukao SAD iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu i nametnuo Iranu nove sankcije.

Demokratski predsjednički kandidat je najavio da će, ako pobijedi na izborima, obnoviti sporazum o nuklearnom programu, koji je i potpisan 2015. godine, kada je obnašao dužnost američkog potpredsjednika.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO