Republikanci traže 60 miliona dolara za finansiranje sudskih postupaka

Kampanja republikaskog predsjednika poslala je zahtjeve za donacijama elektronskom poštom i pismima (EPA)
Kampanja republikaskog predsjednika poslala je zahtjeve za donacijama elektronskom poštom i pismima (EPA)

Republikanci traže od donatora barem 60 miliona dolara za finansiranje sudskih tužbi predsjednika Donalda Trumpa u vezi predsjedničkih izbora, kazala su za Reuters dva izvora upoznata s time.

Trumpova kampanja podnijela je tužbe u nekoliko saveznih država nakon izbora koji su održani u utorak, na kojima, zbog dugotrajnog brojanja glasačkih listića, još nije proglašen pobjednik, pri čemu je demokratski kandidat Joe Biden na korak do potrebnih 270 elektorskih glasova.

“Žele 60 miliona dolara”, izjavio je jedan republikanski donator, koji je dobio zahtjev od Trumpove kampanje i Republikanskog nacionalnog odbora (RNC), prenosi Hina.

Dva izvora razgovarala su o zahtjevima za donacijama pod uvjetom da ostanu anonimni, zbog senzitivnosti te teme.

Trumpova kampanja i RNC nisu odmah odgovorili na Reutersov zahtjev za komentarom.

Od završetka predsjedničkih izbora u utorak Trumpova kampanja poslala je zahtjeve za donacijama elektronskom poštom i pismima, navodeći kako je riječ o prljavoj izbornoj igri.

Graham obećao pola miliona

Ugledni član Republikanske stranke, senator iz Južne Karoline Lindsey Graham, najavio je da će donirati pola miliona dolara za Trumpove postizborne tužbe.

Za kanalu Fox News je rekao da će tako veliku sumu novca donirati Trumpovom pravnom timu da bi se uspješno borio da dokaže “teške optužbe za mahinacije tokom prebrojavanja glasova”, prenosi Washington Times.

Graham je u početku bio oštar kritičar Trumpa i u više prilika je isticao da ne podržava njegovu predsjedničku kandidaturu 2016. godine, jer je Trump loše govorio o Grahamovom prijatelju, bivšem senatoru i predsjedničkom kandidatu republikanaca Johnu McCaineu, koji je izgubio od demokrate Baracka Obame na izborima 2008. godine.

Nakon sastanka s Trumpom 2017. godine, promijenio je registar i postao jedan od pouzdanih saradnika predsjednika SAD-a, koji je od tada često javno istupao u odbranu šefa Bijele kuće.

Graham je u međuvremenu, 2019. godine, imenovan na mjesto predsjedavajućeg senatskog Komiteta za pravosuđe i rukovodio je imenovanjem Amy Coney Barrett u vijeće Vrhovnog suda SAD-a neposredno pred predsjedničke izbore, u oktobru.

Biden uspješniji u donacijama

Poziv za donacijama dolazi u trenutku dok se i Trumpova i Bidenova kampanja pripremaju za potencijalno dugotrajnu pravnu bitku oko izbora.

Viši savjetnik Trumpove kampanje David Bossie, koji vodi konzervativnu savjetodavnu skupinu Citizen United, odabran je da vodi postizborne sudske postupke, rekao je jedan izvor upoznat sa strategijom Trumpove kampanje.

Trumpova kampanja je već izgubila nekoliko sudskih postupaka u saveznim državama gdje još traje prebrojavanje glasačkih listića, uključujući Georgiju.

Trump, koji je počeo izbornu utrku sa snažnom finansijskom prednošću, završio ju je boreći se da održi korak s Bidenom.

Biden je u razdoblju od 1. do 14. oktobra prikupio oko 130 miliona dolara, otprilike tri puta više od Trumpa, koji je prikupio oko 44 miliona dolara.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO