Obama čestitao Bidenu i Harris: Pred vama su izvanredni izazovi

Rezultati izbora pokazuju da je zemlja duboko i teško podijeljena, rekao je Barack Obama (EPA)
Rezultati izbora pokazuju da je zemlja duboko i teško podijeljena, rekao je Barack Obama (EPA)

Bivši američki predsjednik Barack Obama izjavio je u subotu da “ne može biti ponosniji” što može čestitati na pobjedi Joeu Bidenu i Kamali Harris, budućem predsjedniku i potpredsjednici SAD-a, te istaknuo da su pred njima “izvanredni izazovi”.

“Amerikanci su izašli u neviđenom broju”, rekao je Obama, čime je ostvarena “historijska i odlučujuća pobjeda” Bidena i Kamale Harris, prenosi Hina.

Ipak, istaknuo je da se Biden suočava s “izvanrednim izazovima – pandemijom koja jača, neravnopravnim ekonomskim i pravosudnim sistemom, demokratijom u krizi i klimom u opasnosti”.

“Rezultati izbora na svakom nivou pokazuju da je zemlja duboko i teško podijeljena”, dodao je Obama.

Nakon četiri dana napetog prebrojavanja glasova, bivši potpredsjednik Baracka Obame prešao je “čarobni” prag od 270 elektorskih glasova u subotu.

Vrijeme je da se Amerika ujedini

Izabrani predsjednik SAD-a poručio je u subotu da je počastvovan što su ga Amerikanci izabrali za 46. predsjednika i pozvao na jedinstvo nacije.

“Pred nama je težak rad, ali obećavam vam ovo: Bit ću predsjednik svih Amerikanaca – bilo da ste glasali za mene ili ne”, napisao je on na Twitteru.

Rekao je da je kampanja završena i da je sada vrijeme da “gnjev i oštru retoriku ostavimo iza za sebe i ujedinimo se kao nacija”.

“Vrijeme je da se Amerika ujedini i da zacijeli rane. Mi smo Sjedinjene Američke Države. I ne postoji ništa što ne možemo uraditi ako smo zajedno”, kazao je Biden.

Nije pomenuo svog protivnika, aktuelnog predsjednika SAD-a i republikanskog kandidata Donalda Trumpa.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO