Mediji: Joe Biden je novi američki predsjednik

Joe Biden osvojio saveznu državu u kojoj je rođen i tako osvojio više od 270 elektorskih glasova (EPA)

Joe Biden postat će 46. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, projekcije su CNN-a, koji navodi da je demokratski kandidat osvojio saveznu državu u kojoj je rođen i tako osvojio više od 270 elektorskih glasova, koliko mu treba za pobjedu.

Sa 20 elektorskih glasova iz Pennsylvanije, kandidat demokrata je imao ukupno 284 glasa i tako pobjeđuje republikanskog kandidata i trenutnog predsjednika Donalda Trumpa.

Iste projekcije i podatke objavili su agencija AP te drugi američki mediji, poput MCNBC-a.

Demokrata osvojio i Nevadu

Nešto kasnije i Nevada je objavila pobjedu Bidena gdje je dobio šest elektorskih glasova (290 ukupno).

Trump nije odmah priznao AP-ove projekcije i njegova kampanja je najavila kako će pokušati osporiti rezultate, naročito u državama Georgia, Pennsylvania, Arizona i Michigan.

Iz kampanje republikanskog lidera su objavili planove po kojima će tražiti novo brojanje u Wisconsinu, kao i tužbe kako bi se prekinulo brojanje glasova u nekoliko država.

Ostaju da se prebroje glasovi u još nekoliko država, kao što je Georgia, gdje će se, zbog jako male razlike u broju glasova, gotovo sigurno ići na njihovo ponovno prebrojavanje, iako će po sadašnjim naznakama to vjerovatno potvrditi Bidenovu prednost.

Još se broje glasovi u Arizoni, Sjevernoj Carolini i Aljaski.

Žestoka borba za Senat

Trump je iznio neutemeljene tvrdnje o namještanju izbora.

Brojni izborni zvaničnici, uključujući članove dviju glavnih stranaka, izjavili su da nema izborne prevare.

Georgia, tradicionalno naklonjena republikancima, igra neuobičajeno važnu ulogu u ravnoteži moći između demokrata i republikanaca u novom sazivu Senata nakon izbora održanih u utorak.

Oba mjesta u Senatu koje ima Georgia u utorak su se popunjavala na izborima i obje utrke idu u drugi izborni krug 5. januara, jer, prema do sada prebrojanim glasovima, ni u jednoj utrci nijedan kandidat nije osvojio natpolovičnu većinu.

Prema dosadašnjim izbornim rezultatima u Senatu, u kojem je na reizboru, odnosno izboru, bila trećina mandata, demokrati i republikanci imaju po 48 mandata.

Senat broji 100 senatora.

Mogla bi odlučiti Kamala Harris

Osim dva mandata u Georgiji, još nisu proglašeni pobjednici za senatske utrke u Sjevernoj Karolini i na Aljasci, no do sada prebrojani glasovi pokazuju da će biti izabrani republikanski kandidati.

S obzirom na to da će drugi krug u Georgiji biti održan tek 5. januara, ostaje nejasno koja će stranka kontrolirati Senat, čiji zastupnici trebaju položiti zakletvu 3. januara.

U Georgiji republikanski senator David Perdue, po isteku šestogodišnjeg mandata, bori se za novi mandat protiv demokrate Jona Ossoffa, novinara.

Perdue je dobio 49,8 posto glasova, a Ossoff 47,9 posto, prema Edison Research.

Za drugo mjesto bori se republikanska senatorica Kelly Loeffler i ima 21 protivkandidata te niko nije osvojio većinu.

Demokrata Raphael Warnock osvojio je najviše – 32,7 posto glasova,  a slijedi Loeffler sa 26 posto glasova.

Ako demokrate osvoje dva senatorska mandata u Georgiji i Biden postane američki predsjednik, u Senatu, u kojem bi svaka stranka imala po 50 senatora, Bidenova potpredsjednica Kamala Harris bila bi presudni 51 glas za demokrate.

Sanders: Borba je tek počela

Bivši demokratski kandidat za predsjedničku nominaciju, senator iz savezne države Vermont Bernie Sanders, objavio je na svom Twitter profilu videoporuku u kojoj pozdravlja, kako kaže, “očiglednu pobjedu” Bidena u izbornoj utrci za Bijelu kuću.

Sanders je ocijenio da se na izborima za 46. američkog predsjednika vodila bitka da se zaustavi sijanje “patoloških laži iz Bijele kuće” i da se sačuvaju demokratija i vladavina prava u Americi.

“Hvala Bogu, čini mi se da smo uspjeli u tome”, napisao je Sanders.

Dodao je da, dok slave “očiglednu izbornu pobjedu Joea Bidena”, shvataju da borba nije gotova i da je tek počela.

Izvor: Agencije