Kamala Harris, prva Afroamerikanka potpredsjednica Amerike

Kamala Harris je kao senatorica od 2016. godine podržala mnoge liberalne politike (EPA)
Kamala Harris je kao senatorica od 2016. godine podržala mnoge liberalne politike (EPA)

Kamala Harris imala je nevjerovatnu karijeru na putu do Bijele kuće, a sada će biti prva Afroamerikanka, prva žena i prva osoba azijskog podrijetla koja će biti američka potpredsjednica.

I njenu karijeru pratile su kontroverze, uključujući optužbe sa lijevog krila Demokratske stranke da ima povijest provođenja oštre kaznene politike koja je većinom pogađala Afroamerikance.

Izabrani predsjednik Joe Biden i Kamala Harris, senatorica iz Kalifornije, imaju jedan teret iz prošlosti, prenosi Hina.

Kamala Harris je, kao kandidatkinja na demokratskim predizborima, iznijela oštre kritike Bidenu u debatama na nacionalnoj televiziji.

Suprug: Tako sam ponosan na tebe

Doug Emhohf , suprug Kamale Harris, čestitao je na društvenim mrežama supruzi izbor za potpredsjednicu SAD-a.

‘Tako sam ponosan na tebe’, napisao je na svom Twitteru nalogu, uz dva srca i američkim zastavama, kao i fotografijom na kojoj grli suprugu u trenutku kada su saznali novosti.

Optužila je Bidena da se protivio politici razvoženja djece Afroamerikanaca školskim autobusima u škole koje većinom pohađaju djeca bijelaca 1970-ih.

Rekla je da je Biden (77) dio starog, gardijskog političkog establišmenta, koji nije predstavljao Demokratsku stranku.

Oakland, Montreal, Washington, San Francisco

“U Kaliforniji je postojala djevojčica koja je bila dio drugog razreda koji su integrirali u javne škole i nju su vozili u školu svaki dan, ta djevojčica bila sam ja”, rekla je 55-godišnja Harris Bidenu.

Biden ju je, međutim, iako razočaran tim nastupom, izabrao za potpredsjednicu, rekavši da nije zlopamtilo.

Kamala Harris je rođena 20. okotobra 1964. godine u Oaklandu, Kalifornija.

Njena majka bila je istraživačica raka koja se doselila iz Indije, a njen otac je ekonomist iz Jamajke.

Kamala Harris je većinu mladosti provela u Montrealu u Kanadi, prije nego što je otišla na Univerzitet Howar, povijesni koledž Afroamerikanaca u Washingtonu, te diplomirala pravo na kalifornijskom Univerzitetu Berkeley.

Probila se na političku scenu Kalifornije kada je izabrana za okružnu tužiteljicu San Francisca i uskoro postala prva žena i Afroamerikanka koja je postala glavna državna tužiteljica Kalifornije 2011. godine.

To joj je pomoglo kasnije u političkoj karijeri.

Podržavala progresivne politike

Kao senatorica je stekla nacionalno priznanje među demokratima zbog oštrih ispitivanja dužnosnika administracije aktuelnog predsjednika Donalda Trumpa.

Zbog njene povijesti borbe protiv reforme kaznenog pravosuđa u Kaliforniji, dok je djelovala kao glavna državna tužiteljica, navukla je na sebe prezir progresivaca, koji su je optužili da se igra “policajca” u vrijeme kad su jačali protesti diljem zemlje, kojima su se tražile sistemske promjene u policiji.

No, Kamala Harris je često podržavala progresivne politike oko pitanja kaznenog pravosuđa i govorila je da nikada neće pozivati na smrtnu kaznu dok je bila okružna tužiteljica San Francisca.

Tog obećanja se držala i nakon ubistva policajca i time privukla kritike.

Kao glavna državna tužiteljica govorila je da se lično protivi smrtnoj kazni, ali ju je branila na sudu.

Uz Bidenovu porodicu veže je i prijateljstvo s Bidenovim sinom Beauom, državnim tužiteljem iz Delawarea, koji je umro od raka.

Predsjedničku kandidaturu najavila je 2019. godine i na prvu se činila obećavajućom.

Moguća nasljednica Joea Bidena

Nakon prve debate povela je u anketama, ali je ispala iz utrke u decembru, nakon što se njena kampanja našla na meti kritika.

Kritičari kažu da je teško utvrditi njen ideološki stav, ali su je većinom opisivali kao pragmatičnu i umjerenu.

Kamala Harris je kao predsjednička kandidatkinja podržala zabranu kontroverznog “frackinga”, metode izvlačenja nafte i plina, ali sada podržava Bidena, koji nije za zabranu.

Ipak, kao senatorica od 2016. godine podržala je mnoge liberalne politike, od zaštite okoliša do proširene migracijske politike.

Mnogi demokrati predviđaju da bi upravo ona mogla biti Bidenova nasljednica 2024. godine ili kandidatkinja na nekim kasnijim izborima.

Njena uloga američke potpredsjednice još je po nečemu posebna; njin suprug Doug Emhoff, pravnik specijaliziran za postupke u svijetu zabave, bit će prvi “drugi gospodin” u povijesti.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO