Joe Biden – senator, potpredsjednik, mirotvorac, predsjednik

Joe Biden je oštri kritičar politike sadašnjeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa (EPA)

Kandidat Demokratske partije Joe Biden pobjednik je predsjedničkih izbora i u Bijelu kuću će useliti kao najstariji šef Sjedinjenih Američkih Država u historiji.

Iskusni političar Joseph Robinette Biden Junior je rođen 20. novembra 1942. godine u Scrantonu, Pennsylvania, a u bogatoj političkoj karijeri je u šest navrata bio senator iz savezne države Delawere.

U Gornji dom Kongresa (Senat) prvi put je ušao 1972. godine.

Obnašao je i funkciju potpredsjednika SAD-a, i to tokom dvostrukog predsjedničkog mandata Baracka Obame (2009-17).

Poštovanje i prijateljstvo s Obamom

Tokom predizborne kampanje je ukazivao na prijateljstvo s Obamom i poštovanje prema njegovoj ostavštini, za koju tvrdi da može biti faktor ujedinjavanja Amerikanaca.

Biden je oštar kritičar politike sadašnjeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, a političko iskustvo i jačanje zdravstva predstavlja svojim glavnim adutima.

Tokom višedesetljetne senatorske karijere Biden je glasno branio dvostranačje na američkoj političkoj sceni i bio otvoren za saradnju s republikanskim oponentima.

Život novoizabranog američkog predsjednika obilježile su i velike porodične tragedije.

Prvu suprugu Neili Hunter Biden i tek rođenu kćerku je izgubio u saobraćajnoj nesreći iz 1972. godine, i to neposredno prije njegovog prvog izbora za senatora.

Sin Beau Biden je umro 2015. godine, od posljedica karcinoma na mozgu.

Strastveni zaljubljenik u automobile

Joe Biden od 1977. godine živi u braku s Jill Jacobs Biden, s kojom ima kćerku Ashley Biden.

Ima i troje djece iz prvog braka, Naomi Christina, Robert Hunter i Joseph Robinette “Beauu” III.

Novi američki predsjednik je strastveni zaljubljenik u automobile, a sladoled mu je omiljena poslastica.

Kao dječak je imao problema s mucanjem.

Biden ima evropske korijene, jer mu je otac englesko-francusko-irskog porijekla, a majka mu je Irkinja.

Nakon Johna Fitzgeralda Kennedyja, Biden je drugi katolik na čelu SAD-a.

Milošević – ‘prokleti ratni zločinac’

Joe Biden je tokom kampanje govorio i o njegovoj ulozi u zaustavljanju ratova na Zapadnom Balkanu, tvrdeći kako je 1993. godine Slobodanu Miloševiću rekao u lice da misli da je “prokleti ratni zločinac”.

Bio je inicijator rezolucije u američkom Senatu kojom je administraciji predsjednika Billa Clintona odobreno pokretanje 78-dnevnih zračnih udara na strateške ciljeve u Srbiji 1999. godine.

“Možemo okončati vladavinu predsjednika koji nas od početka nastoji podijeliti, rastrgati”, poručio je u posljednjim satima kampanje bivši američki potpredsjednik.

“Možemo okončati vladavinu predsjednika koji nije znao zaštititi zemlju, koji je raspirivao vatru mržnje.”

Biden do samog kraja ostaje vjeran poruci koju je istaknuo objavljujući kandidaturu u aprilu prošle godine: “Vodimo bitku za dušu Amerike.”

Oživljavanje tradicionalnih savezništava

U nedavnom trenutku iskrenosti, koja mu je svojstvena, kazao je da bi poraz od nepopularnog republikanskog milijardera značio da je on bio “jadan kandidat”, što bi značilo kraj njegove karijere na nacionalnom nivou.

Bidenu je ovo bio treći pokušaj da postane predsjednik, nakon neuspjeha na demokratskim predizborima 1988. i 2008. godine.

Njegovom pobjedom na novembarskim izborima moglo bi se očekivati oživljavanje tradicionalnih američkih savezništava, prije svega u Evropi i Istočnoj Aziji.

U autorskom članku koji je u januaru ove godine objavio u časopisu Foreign Affairs, Biden polazi od toga da se svijet neće organizirati sam od sebe i zalaže se za vanjsku politiku SAD-a koja bi Ameriku trebala vratiti na čelo međunarodne zajednice.

Većina njegovih pristalica, savjetnika i kolega iz bivše Obamine administracije vjeruje da Biden neće radikalno promijeniti politiku SAD-a i udaljiti je sa terena nadmetanja između velikih sila.

U nedavnom intervjuu za Foreign Affairs je izjavio da “saradnja s drugim državama, koje dijele američke vrijednosti i ciljeve, čini Ameriku bezbjednijom i uspješnijom”.

Vanjska politika u duhu tri D

Stubovi Bidenove vanjskee politike mogli bi se označiti kao 3D: Domestic / domaća, Deterrence / odvraćanje i Democracy / demokratija, predočila je profesorica prestižnog Univerziteta u Princetonu i bivša direktorica za političko planiranje u State Departmentu Anne-Mareiy Slaughter.

Biden je najavio da će tokom prve godine mandata u Bijeloj kući biti domaćin velikog Samita za demokratiju, i to je ponovio nekoliko puta tokom kampanje.

Tražit će da se vlade obavežu na nove akcije u borbi za ljudska prava, protiv korupcije i autoritarnih režima, što bi bio veliki zaokret u poređenju s Trampovom popustljivošću prema diktatorima i korumpiranim vladarima, za koje liberalno krilo smatra Xi Jipinga, Vladimira Putina, Kim Jong-una…

Izvor: Agencije