Jill Biden: Prilika za prvu damu 21. stoljeća

Jill Biden godinama je pouzdana savjetnica osam godina starijem suprugu Joeu Bidenu (EPA)
Jill Biden godinama je pouzdana savjetnica osam godina starijem suprugu Joeu Bidenu (EPA)

Sa svjetlima političke pozornice Jill Biden dobro je upoznata, a nakon pobjede njenog supruga Joea Bidena, bivša druga američka dama imat će priliku modernizirati ulogu prve dame za 21. stoljeće tako što će zadržati posao profesorice.

“Većina Amerikanki usklađuje poslovni i privatni život, ali prvim damama to nikada nije bilo dopušteno”, rekla je Katherine Jellison, profesorica povijesti sa Univerziteta Ohio.

“Međutim, možda je došlo vrijeme da se više Amerikanaca osjeća ugodno s prvom damom koja nije 24 sata dnevno na raspolaganju u Bijeloj kući.”

Jill Biden godinama je pouzdana savjetnica osam godina starijem suprugu, prenosi Hina.

Profesorica, majka, baka i stijena

Očekuje se da će kao prva dama raditi na području obrazovanja i ponovo pokrenuti Udružene snage, misiju okupljanja oko vojnih porodica, koju je, zajedno s Michelle Obama, inicirala 2011. godine.ž

Jill Biden je profesorica, majka, baka i stijena koja tjera Joea Bidena naprijed nakon tragedije koja ga je pogodila prije gotovo pet desetljeća.

Joeu Bidenu se 1972. godine dogodilo nezamislivo – supruga i kći poginule su mu u saobraćajnoj nesreći te je ostao s dvojicom sinova, koji su bili povrijeđeni.

Jill Jacobs rođena je 1951. godine i odrasla je u predgrađu Philadelphije.

Njen otac je, od šalterskog službenika u banci, postao njen upravitelj, a majka joj je bila domaćica.

Jill se razvodila od prvog supruga kada je upoznala Joea Bidena, udovca koji je svakodnevno putovao iz Delawarea u Washington, gdje je radio kao američki senator.

Par se vjenčao 1977. godine, a Jill je postala “mama” njegovim sinovima Hunteru i Beau.

Bidenovi imaju kćer Ashley, rođenu 1981. godine.

Dok je podizala porodicu, Jill Biden je stekla dvije magistarske diplome.

Joe Biden: Neizmjerno je čvrsta i odana

Ima i doktorat u području obrazovanja, a sada predaje na Univerzitetu u Virginiji.

Par je od tada prošao njegove dvije neuspjele predsjedničke kandidature, osam potpredsjedničkih godina i smrt sina Beaua nakon bitke s rakom.

“Ona nas je osovila na noge”, rekao je Joe Biden u videoporuci u augustu, na demokratskoj konvenciji, dok je opisivao koliki Jill ima utjecaj na porodicu obilježenu tragedijom.

“Neizmjerno je čvrsta i odana”, rekao je.

Jill Biden je postala druga dama 2009. dodine, kada je njen suprug postao potpredsjednik u mandatu Baracka Obame.

Sudjelovala je na važnim događanjima s prvom damom Michelle Obamom i izvještila se u javnim nastupima.

I sad, u trećoj Bidenovoj utrci za Bijelu kuću, Jill je jedna od njegovih najefikasnijih i najsnažnijih zamjena.

Neumorno je provodila kampanju supruga, obišla Iowu i New Hampshire te Floridu i Michigan, većinom na manjim događajima.

Često predstavlja supruga kao kandidata koji najbolje odgovara ne samo umjerenim demokratima, već i neovisnima te republikancima koji su razočarani Donaldom Trumpom.

Slomljenu porodicu sastaviš kao naciju

U martu se našla u ulozi zaštitnika na događaju u Los Angelesu, kada je dramatično odbranila svog supruga od dvojice demonstranata koji su nasrnuli na njega na pozornici.

“Dobro smo”, rekla je smirenim glasom.

U govoru na konvenciji iz učionice srednje škole u Wilmingtonu, gdje je predavala engleski devedesetih, istaknula je karakter, sposobnost i srce svog supruga.

Poručila je da je njen suprug čvrst u nedaćama, a vjeruje da je to kvalitet koji ga može povezati s milionima američkih porodica koje pate zbog pandemije korona virusa, masovnih otpuštanja i rasnih napetosti.

“Kako sastaviš slomljenu porodicu? Na isti način na koji sastaviš cijelu naciju”, rekla je Jill Biden.

“Ljubavlju, razumijevanjem i malim djelima suosjećanja. Hrabrošću. Nepokolebljivom vjerom”, dodala je bivša druga dama.

Jill Biden, koja je žestoko štitila porodicu tokom suprugove karijere, pripremila se za napade Trumpa i njegovih saveznika.

Sada se može pripremati za četiri godine u Bijeloj kući i užurban raspored predavanja i dužnosti u Istočnom krilu.

Jednom ćemo imati prvog ‘gospodina’

“Ako Jill Biden nastavi predavati, ona će zauvijek promijeniti očekivanja i limitiranost ove pozicije”, rekla je za AFP Kate Andersen Brower, autorica knjige First Women: The Grace & Power of America’s Modern First Ladies.

“Mislim da bi moglo biti izazovno uskladiti posao i velike obaveze prve dame, ali jednako tako mislim da će proširiti naše vidike o tome za šta su sposobne prve dame”, kazala je Brower.

Jellison je upozorila da bi se Jill Biden mogla suočiti s otporom onih koji žele tradicionalniju prvu damu, ali se slaže da je stiglo vrijeme za promjene.

“Jednom ćemo sigurno imati prvog ‘gospodina’ Amerike i ne vjerujem da će iko očekivati od njega da se odrekne svog posla”, rekla je Brower.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO