Demokrati sačuvali većinu u Zastupničkom domu, u Senatu 48:48

Za oba mjesta u Senatu iz Georgije će se ponoviti izbori 5. januara, jer nijedan od kandidata nije osvojio nadpolovičnu većinu (EPA)

Demokratska stranka zadržat će kontrolu u Zastupničkom domu Kongresa Sjedinjenih Američkih Država, ali s najvjerovatnije manjom većinom od ranije, nakon što su neki od njihovih dosadašnjih kandidata izgubili, a protivkandidati nisu uspjeli osvojiti najbolje ciljana mesta u Donjem domu.

Uoči izbora demokrate su bile uvjerene kako će povećati svoju većinu u Zastupničkom domu, ali to se nije dogodilo, jer je najmanje sedam demokrata izgubilo svoje mjesto, prenosi Tanjug, pozivajući se na CNN.

Među njima je i nekoliko njih koji su 2018. godine promijenili okruge koji su podržali aktuelnog predsjednika Donalda Trumpa, koji je pretrpio poraz na izborima održanim u utorak.

Sa druge strane, republikanci su se uspjeli održati u prigradskim oblastima koje su demokrate nadale da će osvojiti.

‘Tanka’ većina republikanaca u Senatu

Iako su uspjeli sačuvati većinu u Zastupničkom domu te iako je, prema projekcijama, Joe Biden pobijedio na izborima za predsjednika, razočaravajuće za Demokratsku stranku je to što će republikanci zadržati kontrolu nad Senatom.

No, drugi mediji navode kako je ta većina u Senatu jako “tanka” nakon mješovitih rezultata sa obje strane.

Trenutno je 48:48 u dijelu Kongresa koji ima 100 senatora (po dva iz svake savezne države).

Republikanci su sačuvali mjesta u državama Maine, Iowa, Južna Carolina i Kansas, dok su od demokrata “preuzeli” mjesto iz Alabame.

Sa druge strane, demokrate su pobijedili u Coloradu, sačuvali Michigan i projicira se njihova pobjeda u Arizoni.

Aktuelne su još utrke u Sjevernoj Carolini i Aljaski, dok će se za oba mjesta iz Georgije ponoviti izbori 5. januara naredne godine, jer nijedan od kandidata nije osvojio nadpolovičnu većinu.

Izvor: Al Jazeera i agencije