Turska provodi novi test jurišne bespilotne letjelice

[Baykar Technologies/YouTube]

Turska kompanija Baykar, koja je specijalizirana za tehnologiju bespilotnih letjelica, saopćila je da je uspješno proveden test autonomnog slijetanja i uzlijetanja jurišne bespilotne letjelice Akinci, u sklopu turskih planova za jačanje vojne industrije.

Turska kompanija je na svom Twitter nalogu objavila: “Avion Akinci je dovršio još jedno testiranje svojih sistema. Avion je poletio iz Corlua i prvi put je u ovom testu uspio potpuno samostalno sletjeti i poletjeti s udaljenog područja bez zemaljske kontrolne stanice.”

Kompanija je putem svog YouTube kanala objavila video snimak završetka testa i uspješno provedenih tehničkih operacija potrebnih za samostalno slijetanje i uzlijetanje.

Odbrambene operacije

Agencija Anadolija je u junu objavila da se turska kompanija za odbrambene tehnologije i inženjerstvo (STM) priprema da turske sigurnosne vlasti opskrbi dronovima kamikazama Alpagu, koji spadaju u najistaknutije proizvode obrambene industrije ove zemlje u posljednjem razdoblju.

Bespilotne letjelice Kargu pokazale su efikasnost u odbrambenim operacijama Turske, pa je nastavljena njihova isporuka turskim snagama. U toku su i pripreme za uvođenje dronova Alpagu u vojnu upotrebu krajem ove godine, dodala je agencija Anadolija.

Turska je u posljednje dvije decenije nastojala ojačati svoju odbrambenu industriju i uspjela je postati jedna od prvih šest zemalja u proizvodnji civilnih i vojnih dronova.

Od 2015. godine, Turska je postala glavno tržište vojnih dronova u svijetu. Bespilotne letjelice Bayraktar i Anka potvrdile su svoje sposobnosti u bitkama u Siriji i Libiji u proteklom periodu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO