Tajna služba šalje agente da štite Bidena

Novi tim agenata Tajne službe će formirati 'zaštitni mjehur' oko Bidena (EPA)
Novi tim agenata Tajne službe će formirati 'zaštitni mjehur' oko Bidena (EPA)

Američka tajna služba, zadužena za sigurnost američkih predsjednika, poslat će tim agenata koji će dodatno pojačati mjere sigurnosti oko predsjedničkog kandidata demokrata Joea Bidena.

Prema pisanju Washington Posta, tim agenata je već poslat u Wilmington u državi Delaware kao pojačanje koje će dužnost preuzeti u petak, a štiti će Bidena dok se njegov štab priprema za mogućnost da uskoro proglasi pobjedu na američkim predsjedničkim izborima, prenosi Tanjug.

To su američkom listu potvrdila dva neimenovana izvora, navodeći da će novi tim formirati “zaštitni mjehur” oko Bidena nakon što su iz štaba demokratskog kandidata javili službi da će nastaviti da koriste konferencijski centar u Wilmingtonu još najmanje jedan dan, odakle je planirano da se Biden obrati javnosti.

Glasnogovornica Tajne službe Catherine Milhoan odbila je da prokomentira te navode.

Mala razlika

Razlika među kandidatima na američkim predsjedničkim izborima u presudnim državama u petak ujutro dodatno se smanjila i Donald Trump i Joe Biden približili su se jedan drugome na manje od jedan posto u Pennsylvaniji, Georgiji, Sjevernoj Karolini, Nevadi i Arizoni.

U Pennsylvaniji, gdje vodi Trump s gotovo 18.000 glasova, 95 posto je prebrojanih glasova i razlika među kandidatima je 0,3 posto, prenosi Hina.

U Georgiji je razlika u korist Trumpa tek nešto više od 1.700 glasova uz 99 posto prebrojanih glasova i kandidati su izjednačeni u postotku te obojica imaju 49,4 posto glasova.

U Sjevernoj Karolini Trump vodi sa 76.700 glasova uz 94 posto prebrojanih glasova i ima 0,4 posto prednosti.

U Nevadi Biden vodi sa 11.500 glasova uz 84 posto prebrojanih glasova (0,9 posto razlike u odnosu na Trumpa) te u Arizoni s nešto više od 46.000 glasova odnosno 0,6 posto ispred Trumpa uz 90 posto prebrojanih glasova.

Izvor: Agencije


Povezane

U Americi se glasovi i dalje broje, a u državama u kojima je Joe Biden preokrenuo rezultat, Donald Trump je krenuo u pravne akcije. Posljednje infromacije s terena javlja Ivica Puljić.

Brojanje glasova se nastavlja dok aktuelni predsjednik Trump preduzima pravne akcije u državama u kojima je Biden preokrenuo rezultat – kako bi mogao izgledati proces osporavanja ili dokazivanja pobjede za mjesto predsjednika SAD? Izvještava Ivica Puljić.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO