Prva žena na mjestu potpredsjednika SAD-a ako Biden pobijedi

Kamala Harris je vrlo vješt govornik, ima ogromno iskustvo i u oblasti politike i prava (EPA)
Kamala Harris je vrlo vješt govornik, ima ogromno iskustvo i u oblasti politike i prava (EPA)

U ovom trenutku čini se da je Joe Biden bliži pobjedi na izborima u SAD-u, a to znači mogućnost da će Amerika prvi put u historiji imati ženu na mjestu potpredsjednika – Kamalu Harris koja je, kako smatra Stevan Nedeljković iz Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative, simbol američkog sna.

Ono što Kamalu Harris čini simbolom američkog sna jeste to, kaže Nedeljković, što je kćerka emigranata iz Jamajke i Indije, osoba koja je studirala tradicionalne afroameričke koledže, koja se grčevito borila da bi opstala i napredovala u karijeri, prenosi Tanjug.

Nedeljković navodi da je Harris bila javni tužilac u San Franciscu, zatim javni tužilac u Californiji i vrlo brzo postala senatorka i ističe da ne treba zaboraviti da ona ima samo 56 godina, a da je već vrlo utjecajna figura ne samo u demokratskim krugovima, nego generalno u SAD-u.

‘Teško politički odrediti Harris’

Kako kaže Nedeljković, Kamala Harris ima puno prednosti, vrlo je vješt govornik, vješt je političar, ima ogromno iskustvo i u oblasti politike i prava, ali ima i nekoliko mana, a jedna od ključnih mana, prema njegovom mišljenju, jeste politička nestabilnost, odnosno nestabilnost u pogledu različitih politika koje je podržavala.

Nedeljković navodi i da je nedoslijednost u podržavanju politika koštala i trke za demokratsku nominaciju iako je, kaže, imala solidne šanse u novembru 2019. godine.

“Vrlo je teško politički profilisati i odrediti Kamalu Harris. Ona potpada pod umereno krilo Demokratske partije, ali je istovremeno pragmatičnija od dobrog dela umerenjaka tako da je na pola puta između umerenog i levog krila partije i na taj način bi mogla da predstavlja dobar spoj i da ima važnu ulogu u administraciji Bidena”, kaže Nedeljković.

Potpredsjednik ima vrlo značajnu ulogu u SAD-u, drugi je ključni čovjek, a pored toga što je potpredsjednik, on je i predsjednik Senata.

Nedeljković kaže da ako se pogledaju funkcije koje obavlja potpredsjednik, vidi se da je njegova uloga značajna u domenu nacionalne bezbjednosti i vrlo je važan šaraf u funkcionisanju sistema koji se naziva Sjedinjene Američke Države.

Veza sa Kongresom

Potpredsjednik ima još jednu značajnu ulogu, dodaje Nedeljković i navodi da najčešće zauzima važno mesto u okviru partije i samim tim predstavlja dobru vezu između predsjednika i Kongresa.

U tom smislu, Nedeljković smatra da će Biden, ako postane predsjednik SAD-a, imati problema sa Kamalom Harris, sa kojom se razlikuje i po pitanju plana za ekologiju, reforme naftne industrije SAD i to ne samo ukidanja subvencija, već potpunog ukidanja naftne industrije.

Također, Nedeljković dodaje da se razlikuje i njihov plan za zdravstvenu zaštitu.

“Joseph Biden, ako postane predsednik, imaće puno problema. Prvo će morati da usaglasi različite struje u okviru svoje partije, a s obzirom da deluje da će republikanci zadržati Senat, onda će tek doći na red i usaglašavanje sa njima”, kaže Nedeljković.

Izvor: Agencije


Povezane

Bivši predsjednik Barack Obama na Konvenciji Demokratske stranke kazao je kako Donald Trump predsjedničku poziciju koristi samo da pomogne sebi i svojim prijateljima. Dodao je i kako je Trump okaljao američku reputaciju na međunarodnoj sceni. Nakon njega, govorila je Kamala Harris, potpredsjednička kandidatkinja Demokratske stranke.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO