Pelosi: Biden je izabrani predsjednik

Američki mediji prenose kako će se 80-godišnja Pelosi kandidirati za još jedan dvogodišnji mandat na čelu donjeg doma Kongresa (EPA)
Američki mediji prenose kako će se 80-godišnja Pelosi kandidirati za još jedan dvogodišnji mandat na čelu donjeg doma Kongresa (EPA)

Predsjednica američkog Zastupničkog doma demokratkinja Nancy Pelosi u petak je rekla kako vjeruje da će njen demokratski stranački kolega Joe Biden biti pobjednik predsjedničkih izbora.

“Biden ima snažan mandat za vodstvo, a iza sebe će imati snažan demokratski Zastupnički dom“, rekla je Pelosi, nazvavši Bidena “izabranim predsjednikom“.

Američki mediji prenose kako će se 80-godišnja Pelosi kandidirati za još jedan dvogodišnji mandat na čelu donjeg doma Kongresa u kojem se demokratama na izborima smanjila većina.

Republikanska većina

Prije izbora demokrate su imali 232 zastupnika u odnosu na 197 republikanaca, a stranka aktuelnog predsjednika Donalda Trumpa vrlo vjerovatno je zadržala većinu u Senatu, gornjem domu Kongresa, što će Bidenu znatno otežati donošenje odluka ako pobijedi na izborima.

Takav scenarij je demokratski predsjednik Barack Obama imao tokom finalne dvije godine mandata, nakon što su republikanci preuzeli većinu u gornjem domu.

Amerikanci 3. novembra nisu glasali samo o predsjedniku. Birali su i novi saziv Zastupničkog doma Kongresa (435 zastupnika) i trećinu saziva Senata.

Mandat u Senatu traje šest godina, ali se svake izborne godine bira trećina saziva.

Izvor: Agencije


Povezane

Brojanje glasova se nastavlja dok aktuelni predsjednik Trump preduzima pravne akcije u državama u kojima je Biden preokrenuo rezultat – kako bi mogao izgledati proces osporavanja ili dokazivanja pobjede za mjesto predsjednika SAD? Izvještava Ivica Puljić.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO