Palestinac okončao štrajk glađu nakon 103 dana

Akhras je priveden je 27. jula prema četveromjesečnom izraelskom nalogu za administrativni pritvor (Reuters)
Akhras je priveden je 27. jula prema četveromjesečnom izraelskom nalogu za administrativni pritvor (Reuters)

Palestinac je u petak okončao štrajk glađu, koji je trajao 103 dana, protiv toga da ga Izrael ne drži bez optužnice, nakon što su mu osigurali da mu se četveromjesečni pritvor neće produžiti, saopćila je grupa aktivista Palestinskog kruga zatvorenika.

Izraelska agencija za unutrašnju sigurnost Shin Bet nije odmah komentarisala je li dala neka obećanja Maheru al-Akhrasu (49) koji je, prema riječima njegove supruge, boravio u izraelskoj bolnici zbog srčanih bolova i grčeva, prenijela je Fena.

Akhras, stanovnik grada Jenin na sjeveru izraelske okupirane Zapadne obale, priveden je 27. jula prema četveromjesečnom izraelskom nalogu za “administrativni pritvor”.

Počeo štrajk na dan hapšenja

Shin Bet rekao je da je Akhras zadržan nakon što su primili informaciju da je operativac militantne skupine Islamski džihad, navod koji je njegova supruga negirala.

Akhras, koji je započeo štrajk glađu na dan hapšenja, obećao je da će i dalje odbijati čvrstu hranu uprkos oktobarskoj odluci izraelskog Vrhovnog suda da mu pritvor ne produži nakon 26. novembra.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO