Friedman: U utorak je gubitnik bila Amerika

Neće biti velike većine koja će Trumpu i onima oko njega reći da je dosta, konstatuje autor teksta (Reuters)
Neće biti velike većine koja će Trumpu i onima oko njega reći da je dosta, konstatuje autor teksta (Reuters)

Američki novinar veteran Thomas Friedman vjeruje da Amerikanci, iako još uvijek ne znaju ko je pobijedio na predsjedničkim izborima, vrlo dobro znaju ko je gubitnik: Sjedinjene Američke Države.  

U svom članku u The New York Timesu, Friedman je četiri godine mandata Donalda Trumpa, koji je upravo završio, opisao kao period najvećih podjela i nepoštenja u američkoj historiji, zato što su napadnuta dva stuba američke demokratije: istina i povjerenje.

Kritizirao je Trumpa da nije proveo nijedan dan svog mandata pokušavajući biti predsjednik svih građana, a kršio je pravila i uništavao norme na načine na koje se nije usudio nijedan drugi predsjednik, pa čak i utorak navečer, kada je iznio lažne tvrdnje o izbornim prevarama i pozvao Vrhovni sud da intervenira i zaustavi glasanje, kao da je nešto takvo uopće moguće.

Friedman je sugerirao da će Joe Biden možda pobijediti s tijesnom razlikom u glasovima u nekoliko ključnih država poprišta. Neće biti velike većine koja će Trumpu i onima oko njega reći da je dosta i „odlazite i ne vraćajte takvu politiku podjele u ovu zemlju“.

Bijela manjina

Friedman je napomenuo da su ovi izbori, ako ništa, skrenuli pažnju na pukotine. Predsjednik Trump se, koristeći mnoge upitne metode tokom kampanje, predstavio kao vođa sve manje bijele većine u Americi.

To je činjenica, jer američki ured za popis stanovništva predviđa da će sredinom ove godine nebijelci činiti većinu od 74 miliona djece u zemlji, a procjenjuje se da će do 2040. godine bijelci činiti 49 posto američkog stanovništva, a Latinoamerikanci, Afroamerikanci, Azijati i multirasna populacija činit će 51 posto.

„Republikanska stranka nastavit će sa strategijom korištenja svake legalne metode, čak i ako budu štetne po demokratiju, za osvajanje vlasti, iako većina Amerikanaca glasa protiv njih.“

Među mnogim bijelcima, posebno bijelim muškarcima iz radničke klase bez fakultetske diplome, očito postoji nelagoda zbog jedne činjenice, pa čak i otpor prema njoj, a to je da američka nacija čvrsto korača prema tome da bijelci postanu “manjina”. Zbog toga doživljavaju Trumpa kao bedem protiv socijalnih, kulturnih i ekonomskih implikacija ove promjene.

Ono što mnogi demokrati vide kao dobru promjenu, mnogi bijelci vide kao temeljnu kulturnu prijetnju, a to potiče još jedan smrtonosni trend koji su ovi izbori samo pojačali, kazao je Friedman.

Trumpizam budućnost republikanaca

„To znači da je trumpizam budućnost Republikanske stranke“, kaže Gautam Mukunda, profesor organizacijskog ponašanja sa Univerziteta Harvard.

„Jedinstvena stvar u vezi s trumpizmom, s taktičkog aspekta, jeste ta što nikada ni ne pokušava dobiti podršku većine Amerikanaca”, dodao je Mukunda.

„Dakle, Republikanska stranka nastavit će svoju strategiju korištenja svake legalne metode, čak i ako budu štetne po demokratiju, za osvajanje vlasti, iako većina Amerikanaca glasa protiv njih, poput načina na koji su ubacili dva suca Vrhovnog suda.”

To znači da će svi pritisci na američki sistem vlasti i dalje rasti, jer prema našem zastarjelom izbornom sistemu republikanci teoretski mogli kontrolirati i Bijelu kuću i Senat unatoč željama velike većine američkog naroda, dodao je Mukunda.

“Nijedan sistem ne može podnijeti ovu vrstu pritiska i kad-tad će se slomiti“, zaključio je.

Friedman je na kraju teksta izrazio nadu da će sve biti u redu, da će zemlja prevladati te poteškoće i da će onaj ko pobijedi na ovim izborima doći do ispravnoga zaključka da jednostavno ne možemo nastaviti s međusobnim podjelama.

“Ali trenutna politika i politički sistem ove zemlje ne nagovještavaju da će stvari krenuti u onom opsegu i brzini koje su nam prijeko potrebne”, prema riječima autora.

Izvor: The New York Times


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO