COVID-19: Sjeverna Dakota ima samo osam slobodnih kreveta

Broj smrti od korona virusa raste, ali ne istim omjerom kao i broj novozaraženih (EPA)

U Sjedinjenim Državama u četvrtak je zabilježeno 120.276 novih slučajeva zaraze korona virusom što je rekordan broj dnevno novozaraženih drugi dan zaredom, izvijestio je Reuters pozivajući se na vlastite izračune, prenosi Hina.

To je treći put u sedmici dana da je dnevni broj novozaraženih u SAD-u porastao za više od 100 hiljada, što uzrokuje pritisak na bolničke sisteme u više saveznih država.

U četvrtak je 20 od 50 država izvijestilo o rekordnom broju novozaraženih na svom području, a izbijanje virusa najviše pogađa države na srednjem zapadu SAD-a. Rekordi su zabilježeni u Illinoisu, Teksasu, Nebraski, Indiani, Iowi, Michiganu, Minnesoti, Missouriju, Sjevernoj Dakoti, kao i u Ohiou i Wisconsinu, Arkansasu, Coloradu, Maineu, Kentuckyu, Oregonu, New Hampshireu, Oklahomi, Rhode Islandu, Utahu i Zapadnoj Virginiji.

Rast broj smrtnih slučajeva

S brojem novih slučajeva, raste i broj hospitaliziranih osoba, a Sjeverna Dakota izvijestila je u četvrtak da u cijeloj državi ima samo osam slobodnih kreveta u jedinicama intenzivne njege. Trenutno se u bolnicama liječi 52.500 pacijenata, broj hospitaliziranih raste i bliži se rekordu koji je zabilježen u srpnju ove godine. 

Broj smrti od korona virusa raste, ali ne istim omjerom kao i broj novozaraženih. U SAD-u prosječno od posljedica zaraze dnevno umre 850 osoba, a posljednjih dana, šest saveznih država zabilježilo je rekordne brojeve umrlih u jednom danu. 

U Njemačkoj je u poslednja 24 sata broj oboljelih od korona virusa porastao za 21.506, saopštio je danas Institut za infektivne bolesti Robert Koch.

U posljednja 24 sata preminulo je 166 osoba od posljedica virusa, prenosi Reuters.

Rast u Njemačkoj i Brazilu

Od početka pandemije u Njemačkoj je od korona virusa oboljelo 619.089, a preminulo 11.096 osoba.

U Brazilu je registrovano 22.294 slučajeva korona virusa u protekla 24 sata, saopštilo je ministatrstvo zdravlja.

Prema posljednjim podacima preminulo je 630 osoba od posledica infekcije korona virusa, prenosi agencija Reuters.

U ovoj južnoameričkoj zemlji ukupno je registrovano 5,6 miliona oboljelih od COVID-a 19, a od početka pandemije do danas preminulo je 161.736 ljudi.

Brazil je na trećem mjestu po broju zaraženih u svijetu, poslije SAD-a i Indije, a na drugom po broju preminulih.

Velika Britanija prijavila je 24.141 novi slučaj korona virusa za posljednja 24 sata.

Prema zvaničnim podacima preminulo je 378 osoba, što predstavlja blago smanjenje broja žrtava u odnosu na dan ranije kada su preminule 492 osobe, prenosi Reuters.

Ukupno je preminulo 48.120, dok je pozitivno 1.123.197 osoba.

Teška situacija u Rumuniji

Broj oboljelih u svijetu premašio je 49 miliona i sada je 49.031.012, pokazali su podaci portala Worldometers.

Od virusa je do sada preminulo 1.239.608, dok se oporavilo 34.983.279 osoba.

Trenutno je aktivno 12.808.125 slučajeva, od kojih je jedan posto u kritičnom stanju.

Najteža situacija je u SAD-u gdje je oboljelo više od 9,9 miliona stanovnika, a slijede i Indija i Brazil sa više od osam, odnosno pet miliona oboljelih.

U Evropi najviše oboljelih ima Rusija – 1,7 oboljelih, a slijede Francuska sa 1,6, Španija sa 1,3 i Velika Britanija sa 1.12 oboljelih.

U regionu najteža situacija je u Rumuniji u kojoj je u četvrtak potvrđeno 7.540 novooboljelih što je najviše novooboljelih u jednom danu od početka pandemije.

Izvor: Agencije