COVID-19: Evropske zemlje nastavljaju uvoditi restriktivne mjere

U Brazilu je u utorak registrovano 11.843 novih slučaja korona virusa (EPA)
U Brazilu je u utorak registrovano 11.843 novih slučaja korona virusa (EPA)

Indonezija je danas zabilježila 3.356 novih slučajeva korona virusa, čime je ukupan broj zaraženih porastao na 421.731, pokazuju zvanični podaci radne grupe te zemlje za borbu protiv COVID-19.

Preminulo je još 113 osoba, a ukupno je do sada prijavljeno 14.259 žrtava, prenosi Reuters.

Do sada se oporavilo ukupno 353.282 ljudi.

U Indiji raste broj zaraženih i umrlih

U Indiji nastavlja rasti broj zaražnih i umrlih od infekcije COVID-19, dok je u Kini zadržan kontrolirani rast, javlja Anadolija.

Ministarstvo zdravstva Indije saopćilo je kako je u posljednja 24 sata u toj zemlji potvrđeno 514 smrtnih slučajeva, čime je ukupan broj umrlih od zaraze novim tipom koronavirusa povećan na 123.611.

Ujedno, u zemlji koja broji više od 1,3 milijarde stanovnika, u posljednja 24 sata potvrđena su 46.254 slučaja zaraze, odnosno ukupno 8.313.877. Od bolesti se dosad oporavilo 7.656.478 osoba.

Podaci objavljeni na ”Worldometeru” pokazuju kako je Indija druga u svijetu po broju zaraženih, a treća po broju smrtnih slučajeva povezanih s COVID-19.

Sedamnaest slučejva u Kini

Nacionalna zdravstvena komisija Kine saopćila je kako je u posljednja 24 sata u Kini evidentirano 17 slučajeva zaraze, od toga je 15 povezano s inostranstvom.

Dva slučaja lokalne transmisije potvrđena su u autonomnoj pokrajini Xinjiang. Time je broj zaraženih na tom području povećan na 64.

U Kini u posljednja 24 sata nisu registrovani smrtni slučajevi povezani s infekcijom, a broj zaraženih povećan je na 86.087.

U toj zemlji su od infekcije COVID-19 umrle 4.634 osobe, dok se od infekcije oporavila 81.061 osoba.

Bugarska: Desetine novih smrtnih slučajeva

U Bugarskoj je u posljednja 24 sata potvrđeno novih 4.041 slučajeva korona virusa, što je najviše oboljelih u jednom danu od početka pandemije, saopštile su danas zdravstvene vlasti te zemlje.

U istom periodu preminule su 63 osobe, što je takođe novi rekord u broju smrtnih slučajeva, prenosi portal Sofija gloub.

Na bolničkom liječenju je 2.922 osoba, od čega 210 na intenzivnoj nezi, a kako se navodi, zdravstveni sistem je ozbiljno ugrožen.

Trenutno, aktivno je 37.581 slučajeva.

Najviše oboljelih je u prestonici Sofiji.

Grčka produžila policijski sat

U Grčkoj je u utorak registrovano 2.166 novih slučajeva korona virusa, a preminulo je 13 pacijenata, pokazuju podaci Nacionalne organizacije za javno zdravlje, prenosi Tanjug.

Najviše zaraženih je u Atini i Solunu.

Ukupan broj zaraženih premašio je 44.000, a broj smrtnih slučajeva dostigao je 655, prenosi Katimerini.

Grčka je juče produžila policijski čas i zabranila rad restorana, barova, pozorišta i muzeja u najmnogoljudnijim dijelovima zemlje na mjesec dana, kako bi se izborila sa velikim brojem slučajeva COVID-19.

Brazil najpogođeniji nakon SAD-a

U Brazilu je u utorak registrovano 11.843 novih slučaja korona virusa i 243 umrlih od kCOVID-a 19, saopštilo je Ministarstvo zdravlja te zemlje.

Kako podsjeća Reuters, od početka pandemije u toj južnoameričkoj zemlji oboljelo je 5.566.049 ljudi.

Ukupno je umrlo 160.496 ljudi, najviše poslije SAD-a.

Mađarska u utorak u ponoć uvela izvanredno zdravstveno stanje i policijski sat zbog porasta broja slučajeva COVID-a 19, što prijeti preopterećenjem bolnica, rekao je premijer Viktor Orban.

“Vrijeme je za donošenje novih mjera kako bismo mogli očuvati funkcionalnost naših bolnica i zaštititi živote starijih”, rekao je Orban u videosnimci na Facebooku.

Izvanredno stanje koje će vladi omogućiti da upravlja putem izvršnih uredaba stupa na snagu u ponoć, dodao je premijer.

Brzo djelovanje

“Moramo ostaviti po strani političke rasprave, treba nam brzo djelovanje i pravodobne mjere”, rekao je, dodajući da bi u suprotnom slučaju bolnice mogle biti preopterećene sredinom decembra.

Orban je rekao da će zatražiti od parlamenta da potvrdi uvođenje izvanrednog stanja na 90 dana i uvede policijski sat koji će trajati od ponoći do 5 sati.

U Mađarskoj su u utorak 84 osobe umrle od COVID-a 19, a ukupno je 1973 umrlih od početka epidemije.

Podaci Europskog instituta za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) pokazuju da je Mađarska u utorak bila na trećem mjestu u Europi po broju umrlih na milijun stanovnika, poslije Češke i Belgije.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO