SAD uveo sankcije kineskoj elektronskoj firmi zbog Venecuele

Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije kineskoj korporaciji China National Electronics Import&Export (CEIEC), optuživši je da pruža podršku vlastima predsednika Venecuele Nicolasa Madura.

Američko Ministarstvo finansija je saopćilo da kineska kompanija podržava ljevičarsku vladu Madura u njenim “naporima da ograniči internetske usluge i u provođenju digitalnog nadzora i cyber operacija protiv političkih protivnika”, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Ministar finansija SAD-a Steven Mnuchin naveo je u saopćenju da “nezakonito oslanjanje Madurovog režima na entitete poput CEIEC-a, s ciljem jačanja njegove autoritarne agende, dodatno ilustrira da taj režim daje prioritet sili nad demokratskim vrijednostima i procesima”.

Softver, obuka i ekspertiza

“SAD neće oklijevati da kazni bilo koga ko pomaže u gušenju demokratske volje venecuelanskog i drugih naroda širom svijeta”, dodao je on.

U saopćenju Ministarstva finansija se navodi da CEIEC od 2017. godine daje podršku Madurovoj vladi kroz obezbjeđenje softvera, obuke i tehničke ekspertize venecuelanskim državnim preduzećima, među kojima je i telekomunikacioni provajder Nacionalna telefonska kompanija Venecuele (CANTV).

Venecuelansko Ministarstvo informacija i kineski CEIEC nisu za sada reagirali na zahtjev Reutersa za komentarom povodom saopćenja američkog Ministarstva finansija.

Izvor: Agencije
 


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO