Mediji: Oružje kojim je ubijen iranski naučnik je izraelske proizvodnje

Fakhrizadeh je umro u petak u bolnici od ozljeda zadobijenih u pucnjavi napadača na njegov automobil na autoputu blizu Teherana
Fakhrizadeh je umro u petak u bolnici od ozljeda zadobijenih u pucnjavi napadača na njegov automobil na autoputu blizu Teherana

Oružje kojim je prošle sedmice ubijen ugledni iranski nuklearni naučnik, izraelske je proizvodnje, objavio je u ponedjeljak iranski Press TV

“Oružje s mjesta terorističkog čina (gdje je ubijen Mohsen Fakhrizadeh) ima logotip i specifikacije izraelske vojne industrije”, rekao je neimenovani izvor za Press TV, piše Reuters, prenosi Hina. 

Izraelski obavještajni ministar Eli Cohen rekao je za radijsku stanicu 103 FM, prije objave Press TV-a, da ne zna ko je odgovoran za ubistvo. 

Fakhrizadeh nije često istupao u javnosti u Iranu, ali ga je Izrael smatrao glavnim igračem “u potrazi za nuklearnim naoružanjem” te zemlje. 

Iran optužio Izrael za ubistvo

Umro je u petak u bolnici od ozljeda zadobijenih u pucnjavi napadača na njegov automobil na autoputu blizu Teherana. 

Iranski ministar odbrane obećao je da će Islamska Republika uzvratiti na njegovo ubistvo.

U ponedjeljak se održava njegov pokop u sjevernom dijelu Teherana, objavila je državna televizija. 

Iranske klerske vođe i vojni zapovjednici optužili su Izrael, dugogodišnjeg iranskog neprijatelja, za ubistvo Fakhrizadeha i izazvali bojazan od novih sukoba sa Zapadom i Izraelom u posljednjim sedmicama predsjedničkog mandata Donalda Trumpa. 

Napet odnos Irana i SAD-a

Međutim, iranske vođe svjesne su zastrašujućih vojnih i političkih poteškoća ako napadnu Izrael. Takav napad takođe bi zakomplikovao napore izabranog američkog predsjednika Joea Bidena da obnovi odnose s Teheranom nakon preuzimanja Ovalnog ureda 20. januara. 

Napetosti između Teherana i Washingtona rastu od 2018. kada je Trump povukao SAD iz nuklearnog sporazuma Irana sa šest svjetskih sila iz 2015. i vratio sankcije koje su razorile iransku ekonomiju.

Teheran je u znak odmazde postupno kršio ograničenja unutar nuklearnog sporazuma. Biden je obećao da će se SAD ponovno pridružiti tom sporazumu ako Iran nastavi ispunjavati uslove tog sporazuma.  

Teheran poriče da razvija nuklearno oružje. 

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO