Marokanski kralj: Palestina ključno pitanje Bliskog istoka

Mohammed VI je uputio pismo povodom 29. novembra, Međunarodnog dana solidarnosti s palestinskim narodom
Mohammed VI je uputio pismo povodom 29. novembra, Međunarodnog dana solidarnosti s palestinskim narodom

Marokanski kralj Mohammed VI izjavio je da je palestinsko pitanje ključ sveobuhvatnog i trajnog rješenja na Bliskom istoku.

Kralj je predsjedavajućem Komisije za prava palestinskog naroda pri Ujedinjenim narodima Cheikhu Niangu uputio pismo povodom 29. novembra, Međunarodnog dana solidarnosti s palestinskim narodom.

“Palestinsko pitanje je ključ sveobuhvatnog i trajnog rješenja na Bliskom istoku, u skladu s međunarodnim legitimitetom, kojim bi se osigurao život u miru i sigurnosti za sve narode u toj regiji”, naveo je marokanski kralj.

‘Izrael otežao postizanje rješenja’

Podsjetivši da su mirovni pregovori između Izraela i Palestine prekinuti 2014. godine, Mohammed VI je kazao da je potrebno intenzivirati međunarodne napore kako bi se prevladao zastoj u mirovnom procesu i oživjeli direktni pregovori.

Kralj je skrenuo je pažnju na činjenicu da su jednostrani postupci Izraela na okupiranom palestinskom teritoriju dodatno otežali postizanje rješenja.

Generalna skupština UN-a 1977. godine usvojila je odluku prema kojoj se 29. novembar obilježava kao Međunarodni dan solidarnosti s palestinskim narodom.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO