Evropska unija razmatra odnose sa SAD-om i Bidenom

Unija očekuje da se SAD vrati u Pariški sporazum o klimi, što je Joe Biden najavio (EPA)

Države članice Evropske unije saglasne su da se s novom adminstracijom u Sjedinjenim Američkim Državama moraju “ojačati transatlantski odnosi”, dok se istovremeno mora raditi na “jačanju strateške autonomije EU-a”, dogovoreno je u ponedjeljak u Briselu.

Ambasadori zemlja članica su usaglasili stavove o budućim EU-SAD odnosima, što bi trebalo biti tema predstojećeg samita lidera EU 27, koji će biti održan 10. i 11. decembra i poslužiti kao smjernica za rad institucija EU-a.

U Uniji naglašavaju kako se odnosi sa SAD-om moraju zasnivati na “pet stubova”: borbi protiv COVID-19, multilateralizmu, ekonomskoj sardnji i oporavku, borbi protiv klimatskih promjena i miru i sigurnosti u svijetu.

Povlačenja iz ključnih sporazuma

Države članice podržale su i prijedlog predsjednika Vijeća EU-a Charesla Michela da se po inauguraciji, u prvoj polovini 2021. godine, održi samit EU-SAD uz prisustvo novog predsednika Josepha Bidena.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen ranije je kazala kako SAD i EU moraju izgraditi novi transatlantski savez u područjima kao što su klimatske promjene i digitalna ekonomija.

Aktuelni američki predsjednik Donald Trump je povukao SAD iz Pariškog sporazuma o klimi i iranskog nuklearnog programa, uveo carine na robu iz EU-a i napustio neke multilateralne organizacije koje je SAD desetljećima podržavao, šokiravši evropske saveznike.

Von der Leyen je rekla da EU sa zadovoljstvom očekuje da se SAD vrati u Pariški sporazum o klimi, što je Biden najavio.

Izvor: Agencije