Za Iran američki predsjednički izbori ništa ne mijenjanju

Iranski vrhovni vođai javnosti se obratio u govoru koji je prenosila državna televizija (EPA)
Iranski vrhovni vođai javnosti se obratio u govoru koji je prenosila državna televizija (EPA)

Američki predsjednički izbori neće imati nikakav utjecaj na politiku Irana spram Sjedinjenih Američkih Država, izjavio je u utorak iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Khamenei.

“U vezi Sjedinjenih Američkih Država, slijedimo razumnu, promišljenu i specifičnu politiku, na koju ne mogu utjecati promjene osoba u Washingtonu”, rekao je on u govoru koji je prenosila državna televizija.

“Dolasci različitih ljudi u Bijelu kuću neće imati utjecaja na našu politiku”, dodao je, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Amerikanci u utorak biraju predsjednika i ti izbori se ove godine poklapaju sa 41. godišnjicom krize američkih talaca 4. novembra 1979. godine, tokom napada na američku ambasadu u Teheranu.

Ta kriza, koja je završila tek 444 dana kasnije, oslobođenjem 52 Amerikanca i potaknula prekid diplomatskih odnosa između Washingtona i Irana, i dalje truje američko-iranske odnose.

Politika ‘maksimalnog pritiska’

Iran i Sjedinjene Američke Države su dva puta bili na rubu rata od juna 2019. godine, zbog Zaljeva i međunarodnih sporazuma o iranskom nuklearnom programu zaključenom u Beču 2015. godine.

Američki predsjednik Donald Trump je 2018. godine jednoglasno proglasio pakt i pokrenuo politiku “maksimalnog pritiska” na Islamsku Republiku ekonomskim sankcijama, koje su iransku ekonomiju bacile u tešku recesiju.

Iran je zauzvrat odustao od većine svoju obaveza preuzetih u Beču.

Trumpov protivnik, demokratski kandidat Joe Biden, rekao je da u slučaju pobjede namjerava predložiti Iranu “vjerodostojan povratak diplomatije”, kako bi ponovo uključio Sjedinjene Američke Države u Bečki sporazum.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO