SAD zvanično izašao iz Pariskog sporazuma o klimatskim promjenama

Protesti u SAD-u na kojima akivisti kritiziraju Donalda Trumpa zbog odnosa prema klimi (EPA)
Protesti u SAD-u na kojima akivisti kritiziraju Donalda Trumpa zbog odnosa prema klimi (EPA)

Sjedinjene Američke Države službeno su izašle iz Pariskog sporazuma o klimatskim promjenama.

Odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa o povlačenju iz Pariskog klimatskog sporazuma, koji je prvi put najavljen 2017. godine, danas je službeno stupila na snagu.

SAD je tako postala prva zemlja koja se službeno povukla iz Sporazuma, prenosi Anadolija.  

Napuštanje Pariskog klimatskog sporazuma kritizirali su demokrati i ekolozi u zemlji, dok su republikanci ovaj korak podržali. 

“Povlačenje iz Pariskog klimatskog sporazuma je poput pokušaja spuštanja pokretnim stepenicama koje ide prema gore”, rekao je David Waskow, direktor Međunarodne klimatske inicijative pri Svjetskom institutu za resurse. 

Demokratski kandidat na 59. predsjedničkim izborima u SAD-u Joe Biden obećao je tokom kampanje da će se, u slučaju njegove pobjede na izborima, SAD ponovo pridružiti ovom sporazumu. 

Zaustavljanje rasta emisija stakleničkih plinova

Američki predsjednik Donald Trump je u obraćanju u Bijeloj kući, 1. juna 2017. godine, saopćio da je donio odluku o povlačenju SAD-a iz Pariskog klimatskog sporazuma. 

“Pariski sporazum je sporazum koji nema veze s borbom protiv klimatskih promjena, nego sa sticanjem ekonomskih prednosti u odnosu na SAD”, rekao je tada Trump, tvrdeći kako je ovaj sporazum na štetu SAD-a. 

Sredinom januara 2018. godine, Trump je izjavio kako trenutni uslovi sporazuma ne odgovaraju ekonomskim interesima SAD-a te da je povratak moguć ukoliko dođe do određenih izmjena. SAD je 5. novembra prošle godine službeno započeo jednogodišnji proces povlačenja iz Sporazuma. 

Pariski sporazum o klimatskim promjenama prvi je globalni klimatski sporazum koji obavezuje bogate i siromašne zemlje na zaustavljanje rasta emisija stakleničkih plinova koji se smatraju glavnim uzročnikom zagrijavanja Zemlje. 

Sporazum je postignut u Parizu 12. decembra 2015. godine, a zemlje potpisnice njime su se obavezale da će globalno zagrijavanje ograničiti na nivou “znatno manjem” od dva stepena Celzijusa. 

Sporazum je do sada potpisalo 195 zemalja, dok ga je ratificiralo njih 147.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO