Rat u Nagorno-Karabahu: Francuski desničar bori se na strani Armena

Žestoke borbe se nastavljaju na liniji fronta u Nagorno-Karabahu i sedam okolnih područja (Arhiva)

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev saopćio je u ponedjeljak da snage njegove zemlje nastavljaju napredovati u regiji Nagorno-Karabah i da su osvojile još sela koja su bila pod kontrolom armenskih snaga, dok je Ministarstvo odbrane u Armeniji reklo da se azerbejdžansko granatiranje proširilo na teritorije pod suverenitetom Armenije.

Azerbejdžanski predsjednik je rekao, putem Twittera, da je vojska oslobodila osam sela: Chaprand, Haji Isaqli i Gosha Bulag koja pripadaju gradu Jabrayil, Dere Gilatagh, Boyuk Gilatagh koja pripadaju gradu Zangilan, te Ishiqli, Muradkhanli i Milanli u okolini grada Gubadli.

Otkako su izbile borbe između dvije strane 27. septembra, Azerbejdžan je saopćio da je uspio povratiti kontrolu nad četiri grada, tri naselja i gotovo 200 sela, kao i strateškim brdima.

Žestoke borbe se nastavljaju na liniji fronta u Nagorno-Karabahu i sedam okolnih područja, a više od hiljadu ljudi je ubijeno od početka sukoba.

Podsjećanja radi, Nagorno-Karabah je regija koja je međunarodno priznata kao dio Azerbejdžana, ali je naseljavaju Armeni i vladaju tim područjem upravom koja nije priznata.

Broj poginulih

Ministarstvo odbrane u regiji Nagorno-Karabah saopćilo je u ponedjeljak da su njegove snage izgubile još 11 vojnika u borbama, čime se broj poginulih na toj strani povećao na 1177 od izbijanja borbi.

Sa svoje strane, armensko Ministarstvo odbrane je izjavilo da je u granatiranju koje su azerbejdžanske snage pokrenule na Armeniju ubijen civil, a dvoje drugih je ranjeno.

“Azerbejdžanska strana je otvorila topničku vatru na položaje oružanih snaga Armenije i naselje Davit Bek, uslijed čega je jedan civil ubijen, a dvojica ranjena”, napisala je glasnogovornica ministarstva odbrane Shushan Stepanyan na Twitteru.

U povezanom kontekstu, Marc de Cacqueray-Valmenier, vođa francuske krajnje desničarske grupe “Zouaves Paris” (ZVP), objavio je da je otišao u Nagorno-Karabah da se zajedno s Armenima bori protiv azerbejdžanske vojske.

Turska novinska agencija Anadolija priopćila je da je Valmenier to objavio na svom računu na platformama društvenih mreža uz fotografiju na kojoj nosi vojnu uniformu i drži automatsku pušku u rukama.

Francuski list Liberation navodi da je Marc de Cacqueray-Valmenier otvoreno rekao da je fašista”, pored doga da grupa koju vodi slijedi “neonacističku” ideologiju.

U međuvremenu, armenski premijer Nikol Pashinyan pozvao je da se provede međunarodna istraga o prisutnosti, kako ih je nazvao, stranih plaćenika u Nagorno-Karabahu, nakon što su armenske snage u regiji saopćile da su zarobile dva borca iz Sirije.

Azerbajdžan je više puta porekao prisutnost stranih boraca u zoni sukoba.

Međutim, armensko Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je u ponedjeljak da su armenske snage u Nagorno-Karabahu zarobile sirijskog borca iz Idliba, nakon što su u petak zarobile sirijskog borca iz Hame.

Mogući ratni zločini

S druge strane, visoka povjerenica Ujedinjenih naroda za ljudska prava Michelle Bachelet upozorila je u da neselektivni artiljerijski napadi u Nagorno-Karabahu mogu doseći razinu ratnih zločina. Pozvala je Armeniju i Azerbejdžan da zaustave napade na civilna područja, škole i bolnice.

Unatoč dogovoru postignutom u petak u Ženevi između Armenije i Azerbejdžana da se suzdrže od namjernog gađanja civila, ranije ove sedmice je saopćeno da su topničke granate ispaljene na naseljena područja.

“Iako su mnoge lažne fotografije kružile društvenim mrežama, dubinske istrage koje su provele medijske organizacije otkrile su uvjerljive i vrlo uznemirujuće informacije o video snimcima koji pokazuju kako azerbejdžanske snage po kratkom postupku pogubljuju dvojicu zarobljenih Armena u vojnim uniformama”, rekla je Bachelet u izjavi.

Izvor: Agencije