Ranjena Bosanka stabilno, puštena na kućno liječenje

Napadač koji je izvršio napad u centru Beča porijeklom je iz Sjeverne Makedonije (EPA)
Napadač koji je izvršio napad u centru Beča porijeklom je iz Sjeverne Makedonije (EPA)

Državljanka Bosne i Hercegovine ranjena u napadu u centru Beča u ponedjeljaki navečer je stabilno, potvrdio je u utorak ambasador Bosne i Hercegovine u Austriji Kemal Kozarić.

“Stabilna je, otpuštena je iz bolnice na kućno liječenje”, rekao je on za Al Jazeeru.

Bosanskohercegovačka državljanka jedna je od 14 osoba koje su ranjene u napadu u Beču, dok je četvero civila ubijeno.

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je saopćilo u utorak da je iz Opće bolnice Beč (AKH) ambasadi Bosne i Hercegovine u Austriji preneseno da je bh. državljanka imala lakše tjelesne povrede i da je puštena na kućno liječenje.

Bh. ambasada u Beču će nastaviti pratiti situaciju i preduzimati diplomatske i konzularne aktivnosti u pružanju pomoći bh. državljanima, dodaje se u saopćenju.

Ubijen je i jedan napadač, javio je reporter Al Jazeere Gašper Lubej, koji se nalazi u Beču.

Htio se priključiti ISIL-u

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehammer rekao je ranije u utorak da je napadač koji je izvršio napad u centru Beča porijeklom iz Sjeverne Makedonije.

Nehammer je rekao da je napadač, kojeg je ubila policija, bio star 20 godina, da je makedonskog porijekla i da je bio osuđen za terorističko udruživanje.

Ministar je, navodeći ime ubijenog napadača, rekao da se zove Kujtim Fejzulai, te da je 25. aprila prošle godine osuđen na 22 mjeseca zatvora zbog pokušaja putovanja u Siriju radi priključenja oružanoj grupi Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Pušten je iz zatvora, prijevremeno, uslovno 5. decembra prošle godine, jer je, na osnovu starosti, potpadao pod blaže zakonodstvo predviđeno za mlade prestupnike.

Nehammer je kazao da je napadača imao austrijsko i makedonsko državljanstvo.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Četvero civila je ubijeno, a 14 ranjeno u napadu u središtu Beča. Ubijen je i jedan napadač. Čelnici evropskih zemalja osudili su ono što je austrijski kancelar opisao kao “odvratni teroristički napad.” Gašper Lubej je u Beču.  

„Beč je sablasno prazan ima poneki pješak, javni prevoz radi malo je automobila i nije to onaj Beč na koji smo navikli. Nakon sinoćnjeg napada mnoge stvari će se promijeniti i nažalost Beč koji je bio proglašen najboljim gradom za živjeti i najsigurnijim neće više biti takvo mjesto. U ljude je ušao strah jer nisu […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO