‘Politico’: Dan izbora postaje scenarij Sudnjeg dana

Tina Nguyen: Medijski izvještaji govorili su o pojavi ekstremističkih milicija s vatrenim oružjem na biračkim mjestima za vrijeme prijevremenog glasanja (Reuters)
Tina Nguyen: Medijski izvještaji govorili su o pojavi ekstremističkih milicija s vatrenim oružjem na biračkim mjestima za vrijeme prijevremenog glasanja (Reuters)

Za neke krajnje desničarske grupe dan izbora u Sjedinjenim Američkim Državama predstavlja više od trenutka u kojem američki narod bira svog sljedećeg predsjednika.

Američki politički portal i časopis Politico, koji izlazi u gradu Washington D.C., navodi da je ovaj trenutak postao krik za mobiliziranje u cilju pripreme za proročanstvo o predstojećem građanskom ratu, koje je uveliko rašireno među tim ekstremističkim skupinama.

Takva razglabanja su nedavno doživjela “mračni” zaokret i počinju kružiti među ovim skupinama cijelo ljeto, posebno od izbijanja protesta koje je organizirao pokret “Životi crnaca su bitni”, pojave ljevičarskog pokreta Antifa, koji se bori protiv fašizma, nacizma i protivi se kapitalizmu i krajnjoj desnici, te ograničenja koja su vlasti nametnule nakon izbijanja pandemije korona virusa.

Potaknute navodima o prevarama s glasačkim listićima, pojedine desničarske milicije počele su se pripremati za kraj svijeta na dan izbora.

Ovakve navode su ohrabrili i tvitovi predsjednika Donalda Trumpa i konzervativni mediji, te izbijanje novog vala protesta, koji pozivaju na rasnu jednakost u područjima poput Philadelphije, i strahovi od uvođenja novih ograničenja zbog pandemije korona virusa.

Samo podrška ‘bahatim postupcima’ desničara

Prema mnogim istraživačima koji prate manifestacije ekstremizma na internetu, ova retorika je postala u velikoj mjeri zapaljiva, sadrži prijetnje i sposobnost prevlačenja pažnje.

Uprkos medijskim izvještajima objavljenim “tu i tamo” o pojavljivanju pripadnika ovih ekstremističkih milicija s vatrenim oružjem na biračkim mjestima tokom prijevremenog glasanja, nema naznaka da ove skupine predstavljaju “koordiniranu” prijetnju na dan izbora, kaže Tina Nguyen, dopisnica Politica iz Bijele kuće, koja je pripremila ovaj izvještaj.

Međutim, u kuloarima tih skupina dominira ton iščekivanja potaknut glasinama o potencijalnom nasilju ljevičarskog pokreta, a takva zabrinutost se manifestira u blogovima krajnje desnice, koje pišu ličnosti koje rade za konzervativne satelitske kanale.

Možda pokušaji predsjednika Trumpa da porekne svoj odnos s tim milicijama, smatra Nguyen, nisu ništa drugo nego podrška njihovim “bahatim postupcima”.

Neke od tih skupina, poput radikalne desničarske grupe “Čuvari zakletve”, koja privlači veterane vojske i policije, i “Patriotski front”, koja je aktivan u regrutiranju i obuci bijelih rasista, bile su otvorene i iskrene prema svojim vjernim sljedbenicima, kojima su rekli da se na dan izbora pripreme za rat protiv “nasilnih ljevičara koji izazivaju nerede”.

Mnoge od tih milicija, koje često zagovaraju antivladine i pro-Trumpove ideologije i vjeruju u nadmoć bijelaca, nisu međusobno povezane, raštrkane su i nemaju veliku bazu odanih pripadnika.

Međutim, neki istraživači i vladini dužnosnici smatraju da i dalje predstavljaju ozbiljnu prijetnju.

Nedavni izvještaj Centra za strateške i međunarodne studije pokazao je da sljedbenici ekstremne desnice stoje iza dvije trećine terorističkih zavjera i napada u ovoj godini u Sjedinjenim Američkim Državama.

‘Zastrašujuća’ predviđanja o uličnom nasilju

Nedavni izvještaj Odjela za nacionalnu sigurnost upozorio je da bijeli supremacistički ekstremisti predstavljaju “najukorijenjeniju i najsmrtonosniju prijetnju u zemlji”.

Uoči ovogodišnjih izbora, Trump i njegovi saveznici su u više navrata izjavili da bi se rezultati izbora lako mogli “namjestiti”, zbog povećanja broja birača koji će glasati putem pošte i prijevremenog glasanja zbog pandemije korona virusa, što su tvrdnje koje nisu potkrijepljene dokazima ili primjerima iz novije izborne povijesti.

Predsjednik i njegovi sljedbenici povezali su ova upozorenja sa “zastrašujućim” predviđanjima o izbijanju uličnog nasilja, koje će počiniti ljevičari i pokret Antifa.

Politico u izvještaju navodi da se takvim tvrdnjama preuveličava očekivano nasilje, a legitimne demonstracije “pogrešno” dovode u vezu s ljevičarskim nasiljem.

Konzervativni mediji su namjerno preuveličavali takve optužbe i objavljivali videosnimke nereda i pljački tokom demonstracija, koji su izbile u mjestima poput Philadelphije, nakon što je policija ubila Afroamerikanca.

Ti mediji su ignorirali sve veću prisutnost milicija krajnje desnice u građanskim nemirima.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO