Poglavar IZ-a Sjeverne Makedonije: Kukavička djela napadača

Bol dijelimo s porodicama žrtava i cjelokupnim austrijskim narodom, napisao je Shaqir ef. Fetai (EPA)
Bol dijelimo s porodicama žrtava i cjelokupnim austrijskim narodom, napisao je Shaqir ef. Fetai (EPA)

Poglavar Islamske vjerske zajednice u Sjevernoj Makedoniji Shaqir ef. Fetai osudio je u utorak napad u Beču i izrazio saučešće porodicama žrtava.

U postu na društvenim mrežama, on je rekao da muslimani Sjeverne Makedonije dijele bol s porodicama napada u Beču.

“Duboko smo tužni zbog saznanja o terorističkom napadu u Beču, u Austriji. Bol dijelimo s porodicama žrtava i cjelokupnim austrijskim narodom, a istodobno najoštrije osuđujemo svaki čin i čin nasilja počinjen u ime islama i muslimana usmjeren na oduzimanje života ljudima, oštećivanje vjerskih mjesta, stvaranje haosa i terora na ulicama Evrope, poljuljat će temelje međuvjerske tolerancije i pobuditi nevjeru u muslimanskoj zajednici u cjelini.”

Fetai je, također, osudio napad u Kabulu, u Afganistanu, gdje su na sajmu knjiga ubijene 22 osobe.

“Napadu u Beču prethodio je masakr u afganistanskom gradu Kabulu, gdje je više od 22 osobe ubijeno na sveučilišnom sajmu knjiga. To jasno govori o ideologiji napadača, čija su djela kukavička, neprihvatljiva i zabranjena prema svim učenjima islama. Molimo se Bogu da se takva djela ne ponove u budućnosti.”

Napadač porijeklom iz Sjeverne Makedonije

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehammer potvrdio je ranije u utorak je napadač koji je u ponedjeljak navečer izvršio napad u centru Beča porijeklom iz Sjeverne Makedonije.

Rrekao je da je napadač, kojeg je ubila policija, bio star 20 godina, da je makedonskog porijekla i da je bio osuđen za terorističko udruživanje.

Ministar je naveo i ime ubijenog napadača, koji se zove Kujtim Fejzulai, i koji je 25. aprila prošle godine osuđen na 22 mjeseca zatvora zbog pokušaja putovanja u Siriju radi priključenja oružanoj grupi Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Pušten je iz zatvora, prijevremeno, uslovno 5. decembra prošle godine, jer je, na osnovu starosti potpadao pod blaže zakonodstvo predviđeno za mlade prestupnike.

Nehammer je kazao da je napadač imao austrijsko i makedonsko državljanstvo.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO