Pitanje koje muči svjetske lidere: Kada čestitati pobjedniku američkih izbora?

Postoji mogućnost da će glasovi birača otići u jednom smjeru, a izborni kolegij u drugom (EPA)
Postoji mogućnost da će glasovi birača otići u jednom smjeru, a izborni kolegij u drugom (EPA)

Dok Amerikanci izlaze na izbore, premijeri i predsjednici diljem svijeta suočeni su s osjetljivim pitanjem: u kojem trenutku čestitati eventualnom pobjedniku, osobito s obzirom na mogućnost osporavanja izbornih rezultata.

Postoji mogućnost da će glasovi birača otići u jednom smjeru, a izborni kolegij, koji zapravo bira pobjednika, u drugom, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Predsjednik Donald Trump je više puta upozorio da je glasanje poštom podložno prevari, čime je sugerirao da možda neće prihvatiti rezultate izbore i rekao da će možda Vrhovni sud odlučivati o novom predsjedniku SAD-a.

“Želite biti brzi i jasni u slanju čestitki, osobito tako važnom savezniku”, rekao je vanjskopolitički savjetnik jednog evropskog lidera.

“No, to je ovaj put riskantno. Ne želite pogriješiti ili reagirati prebrzo. Možda ćemo pričekati neko vrijeme nakon izbornog dana.”

Još se pamte loša iskustva

Vanjskopolitički savjetnici podsjetili su na američke izbore 2000. godine, kada je mnoštvo čelnika, uključujući predsjednike Njemačke i Francuske, premijera Novog Zelanda i vladajuće stranke u Južnoj Africi, Južnoj Koreji i Japanu, čestitalo Georgeu. W. Bushu nakon što su ga američke televizijske mreže proglasile pobjednikom.

Tek pet sedmica kasnije Vrhovni sud je presudio u njegovu korist, pa je Bush pobijedio demokratskog kandidata Ala Gorea.

U međuvremenu su neki lideri povukli čestitke, a neki su samo šutjeli.

Izbori 2016. godine između Trumpa i Hillary Clinton imali su sličan rezultat.

Kandidatkinja demokrata je osvojila više glasova birača, ali je Trumpa podržao izborni kolegij.

Bivši predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker rekao je da je ove godine presudno ne slati čestitke prerano.

“Oprez je majka transatlantske porculanske kutije”, kazao je on za njemački ARD TV te njemačkom stilskom figurom opisao koliko treba biti oprezan s odnosima Evropske unije i SAD-a.

Glavni savjetnik još jednom evropskom lideru opisao je situaciju “kompliciranom i osjetljivom” i dodao da ona ovisi o tome hoće li rezultat biti jasan i hoće li ga oba kandidata prihvatiti.

Obojica bi mogli proglasiti pobjedu, dodao je.

‘Trumpu ne treba iskazati saosjećanje’

Također je upozorio na još jednu diplomatsku poteškoću: ako Biden pobijedi, možda ne bi bilo pametno nazvati Trumpa i iskazati mu saosjećanje, kaže savjetnik.

Trump je predsjednik do 20. januara i zato bi bilo mudro pokazati poštovanje, navodi savjetnik.

Kanada, koja ima mnoštvo graničnih i trgovinskih veza s SAD-om, saopćila je da planira čestitati pobjedniku tek kad ishod izbora bude jasan.

“Nemamo definiciju šta bi to bilo, ali po mom mišljenju, to bi značilo ustupak jednog od dva glavna kandidata”, rekao je izvor iz Ottawe.

Bivši britanski ambasador u Washingtonu Kim Darroch, koji je podnio ostavku nakon što je u medije dospjela prepiska u kojoj je kritizirao Trumpa, kazao je da se nada da njegov bivši šef i britanski premijer Boris Johnson neće pogriješiti.

“Ne želim vjerovati da bi bili uvučeni u komentiranje osporavanih rezultata izbora… Nadam se da će ušutjeti i pričekati razvoj događaja”, rekao je Darroch.

Izvor: Agencije


Povezane

Širom Sjedinjenih Američkih Država glasači odlučuju da li će Donald Trump dobiti drugi mandat ili će Joe Biden da postane novi predsjednik. Glasanje je počelo prije nekoliko sati. Već je gotovo 100 miliona građana glasalo prijevremeno ili putem pošte, što je rekordan odziv kakav nije viđen ni na jednim američkim izborima. Više detalja iz Washingtona […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO