Novi EU samit o korona virusu 19. novembra

U posljednjih sedam dana u Evropi je registrirano više od 1,6 miliona novih slučajeva zaraze (EPA)
U posljednjih sedam dana u Evropi je registrirano više od 1,6 miliona novih slučajeva zaraze (EPA)

Lideri zemalja članica Evropske unije održat će 19. novembra još jedan vanredni vidiosamit posvećen borbi protiv korona virusa u Evropi, najavljeno je u Briselu.

“Predsjednik Evropskog vijeća sazvat će novu videokonferenciju Evropskog vijeća posvećenu odgovoru na COVID-19 u četvrtak, 19. novembra u 18 sati”, objavio je Michelov glasnogovornik Barend Leyts, prenosi Hina.

Zadnji videosamit posvećen epidemiološkoj situaciji i koordinaciji mjera za borbu protiv korona virusa održan je u prošlog četvrtka, 29. oktobra.

Epidemija ne jenjava

Evropska komisija je tada predložila niz mjera za usporavanje širenja korona virusa, koje između ostaloga uključuju masovnije i brže testiranje, pripremu kampanje vakcinisanja, te učinkovite i interoperabilne aplikacije za praćenje kontakata.

Komisija preporučuje širu upotrebu antigenskih testova koji daju brze rezultate te poziva zemlje članice da do sredine novembra izrade nacionalne strategije testiranja.

U posljednjih sedam dana u Evropi je registrirano više od 1,6 miliona novih slučajeva zaraze, skoro polovina od 3,3 miliona potvrđenih u cijelom svijetu. Od posljedica bolesti COVID-19 u svijetu je umrlo 1,2 miliona ljudi, od čega u Evropi 269.000.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO