Napadač u Beču je Albanac porijeklom iz Sjeverne Makedonije

Broj osoba koje su poginule u napadu u Beču povećao se u utorak ujutro na četiri (EPA)

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehammer potvrdio je u utorak da je napadač koji je u ponedjeljak navečer izvršio napad u centru Beča porijeklom iz Sjeverne Makedonije.

Nehammer je rekao da je napadač, kojeg je ubila policija, bio star 20 godina, da je makedonskog porijekla i da je bio osuđen za terorističko udruživanje, prenosi Tanjug.

Ministar je naveo i ime ubijenog napadača, koji se zove Kujtim Fejzulai, i koji je 25. aprila prošle godine osuđen na 22 mjeseca zatvora zbog pokušaja putovanja u Siriju radi priključenja oružanoj grupi Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Pušten je iz zatvora, prijevremeno, uslovno 5. decembra prošle godine, jer je, na osnovu starosti, potpadao pod blaže zakonodstvo predviđeno za mlade prestupnike.

Nehammer je agenciji APA rekao da je napadača imao austrijsko i makedonsko državljanstvo.

Uhapšeno dvoje ljudi

Austrijski mediji javili su da je, povezano s napadom, dvoje ljudi uhapšeno u gradu St. Poeltenu.

U međuvremenu je austrijska Vlada proglasila trodnevnu nacionalnu žalost nakon napada u kojemu su ubijene četiri osobe te jedan od napadača.

“Naše misli i suosjećanje su sa žrtvama, ranjenima i njihovim porodicama u ovim teškim satima za Republiku”, kazao je kancelar Sebastiam Kurz uoči sastanka Vlade.

Nacionalna žalost trajat će do četvrtka, odlučila je Vlada.

Ranije u utorak je identitet napadača u Beču otkrio Florian Klenk, koji je napisao da je riječ o Kurtinu S., čiji su roditelji Albanaci iz Sjeverne Makedonije.

Rođen je 2000. u Beču i jedan je od 90 Austrijanaca koji su u julu spriječeni da odu u Siriju.

Navodno je glavni osumnjičenik za napad u Beču svoj čin objavio na Instagramu, piše njemački Bild.

Broj osoba koje su poginule u napadu u Beču povećao se u utorak ujutro na četiri.

Kako je potvrđeno iz Ministarstva unutrašnjih poslova, jedna žena starosti između 40 i 50 godina preminula je na klinici u 16. bečkom okrugu.

U napadu su tako smrtno stradale dvije žene i dvojica muškaraca.

Pored civila, stradao je i jedan napadač, kojeg je policija ubila, a koji je, prema riječima gradonačelnika Beča Michael Ludwiga, kod sebe imao automatsku pušku, pištolj i mačetu.

“To ukazuje da se pripremao za ovaj napad”, dodao je on.

Napadač imao pušku

Austrijski ministar policije Karl Nehammer rekao je u utorak ujutro da je napadač bio simpatizer ISIL-a.

“Napadač, koji je ubijen, imao je kod sebe automatsku pušku i bio je simpatizer ISIL-a”, rekao je on na konferenciji za novinare.

Na pitanje da li se radilo o napadu na sinagogu, ministar je ponovio da se radilo o “radikaliziranoj” osobi, koja se osjećala privržena ISIL-u, a da će sve ostalo biti saopćeno naknadno.

Nehammer je naglasio da je provedena intenzivna istraga, koja je i dalje u toku.

“Ovo je napad na demokratiju, slobode, pokušaj da se oslabi naše demokratsko društvo. Terorizam i nasilje u našem društvu nemaju mjesta. Nećemo dozvoliti da nam se ugroze osnovna prava i slobode”, podvukao je on.

Moguće da ima više napadača

Kazao je da se ne može isključiti da ima drugih napadača, zbog čega je istraga u dalje u toku.

“Trenutno polazimo od toga da je bilo više napadača. Istraga je u toku, da vidimo da li je bilo daljih napadača”, objasnio je on.

Generalni direktor za javnu bezbednost Franz Ruf preneo je da policija aktuelno provodi intenzivnu istragu u okruženju napadača.

“Njegov [napadačev] stan smo nasilno otvorili eksplozivom i proveli smo pretres”, kazao je Ruf.

Zahvalio se građanima na više od 20.000 dostavljenoih videosnimaka o napadu, dodajući da je za kratko vrijeme analizirano 20 posto.

Kazao je da je sada potrebna antiteroristička komponenta u istrazi.

Njemačka i Mađarska nude pomoć

Ruf je prenio da je Austrija od Njemačke i Mađarske dobila ponudu za pomoć u policijskim snagama i da će to iskoristiti ako bude potrebe.

Također, u Beč su stigle dodatne policijske snage iz pokrajina Donja Austrija i Burgenland.

Upitan za korištenje oružja tokom policijske akcije, prenio je da je ukupno sedam policajaca koristilo oružje.

Predsjednik bečke policije Gerhard Puerstl ukazao je da je u napadu ubijeno tri osobe – dva muškarca i jedna žena.

“Trenutno je teško reći da li je bilo jednog ili više napadača. Imamo mnogo izjava svjedoka, a moramo saslušati i povrijeđene. Takođe moramo analizirati video materijal kako bi videli da je li moguće da je samo jedan napadač pucao na više mjesta. Potrebno nam je vremena”, objasnio je on.

Puerstl je kazao da detalje o napadaču policija još ne može objaviti dok traje istraga.

Naveo je da je policija primila poziv u 20:00 sati da se puca u gradu, a da je napadač u 20:09 sati već bio neutraliziran.

Prema njegovim riječima, dokazala se praksa da patrole u gradu vrše i specijalne snage VEGA, koje su mogle odmah djelovati te minimizirati “haos fazu”.

Izvor: Agencije