ISIL preuzeo odgovornost za napad u Beču

U Švicarskoj su uhapšene dvije osobe povezane s napadom u glavnom gradu Austrije (EPA)
U Švicarskoj su uhapšene dvije osobe povezane s napadom u glavnom gradu Austrije (EPA)

Oružana skupina Islamska država Irak i Levant (ISIL) preuzela je u utorak odgovornost za napad dan ranije u Beču, dok su u Švicarskoj uhapšene dvije osobe povezane s tim napadom u glavnom gradu Austrije, u kojemu su četiri osobe ubijene.

U ISIL-ovom saopćenju objavljenom na mreži te skupine Telegram navodi se da je “vojnik [samozvanog] kalifata” odgovoran za pucnjavu u blizini bečke sinagoge i Opere.

U odvojenom tekstu, objavljenom uz fotografiju naoružanog napadača, propagandna agencija Amaq govori o “napadu vatrenim oružjem koji je jučer [ponedjeljak] izveo borac Islamske države u Beču”, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Dvojica mladih Švicaraca, osamnaestogodišnjak i dvadesetčetverogodišnjak, uhapšeni su u utorak u Winterthouru, blizu Ciriha, na sjeveru Švicarske, u vezi s napadom u Beču dan ranije, saopćila je policija.

Uhapšeni 18-godišnjak i 24-godišnjak

“Policijskom istragom identificirani su švicarski državljani, 18-godišnjak i 24-godišnjak. Dvojicu je u Winterthuru u utorak poslije podne uhapsila jedinica za posebne namjene, u saradnji s austrijskim vlastima”, navodi policija ciriškog kantona u saopćenju.

Moguću povezanost “dvojice uhapšenih i glavnog osumnjičenog za napade trenutno istražuju mjerodavne vlasti”, dodaje policija.

Godine 2017. etiopski imam džamije An Nur u Winterthouru optužen je na kantonskom sudu zbog toga što je pozivao na ubijanje muslimana koji nisu praktični vjernici.

Za napad koji se u ponedjeljak navečer dogodio u centru austrijskog glavnog grada odgovoran je 20-godišnji “simpatizer” ISIL-a, koji je ljetos pokušao ući u Siriju.

Kujtim Fejzulai, rođen u Sjevernoj Makedoniji, ubijen je u ponedjeljak navečer u sukobu s policijom.

Godfine 2019. osuđen je u Austriji na zatvorsku kaznu, ali je pušten prije vremena, navode austrijske vlasti.

Švicarske vlasti nisu navele šta je bio povod za hapšenje dvojice švicarskih mladića u Winterthouru.

“Glavni zadatak je utvrditi” jesu li bili umiješani u napad, saopćila je policija u Cirihu, koja tijesno sarađuje sa švicarskom saveznom i s austrijskom policijom.

“Što se tiče napada u Beču, Fedpol [savezna policija] i obavještajne službe Konfederacije istražuju njegovu moguću povezanost sa Švicarskom, u uskoj saradnji s kantonskim i s austrijskim vlastima”, rekla je glasnogovornica obavještajne službe Isabelle Graber.

Jesu li zločini povezani?

I ciriška policija je izvijestila da je formirala radnu skupinu zaduženu da istraži, “između ostalog, jesu li zločini počinjeni u Beču povezani s ciriškim kantonom”.

Dana 12. septembra u Morgesu, na zapadu Švicarske, mladić, tursko-švicarski državljanin, od ranije poznat policiji i pušten iz zatvora zbog psihičkih tegoba, izbo je nožem prolaznika na ulici.

Obavještajne službe su napad ocijenile kao “teroristički”.

Savezno tužiteljstvo vodi istragu o tom ubistvu.

Predsjednica Švicarske Simonetta Sommaruga izrazila je u utorak “solidarnost s Austrijom i s Francuskom”.

“Švicarska osuđuje terorizam i svaki čin nasilja”, istaknula je.

“Naše demokratske vrijednosti slobode i snošljivosti, utemeljene na zakonu, moraju nam biti brana od barbarstva”, dodala je Sommaruga.

Izvor: Agencije


Povezane

U Austriji je trodnevna žalost nakon napada u kome su četiri osobe izgubile život, a 17 povređeno. Ministar unutrašnjih poslova potvrdio je da je ubijeni napadač ranije bio osuđen zbog pokušaja da se pridruži grupi ISIL u Siriji. Vlasti su napad okarakterisale kao terorizam, a austrijski kancelar poručuje da neće dozvoliti razdor u društvu.   Više […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO