Evropska policija u zajedničkoj akciji protiv govora mržnje online

Racije su usmjerene na objave na internetu koje promoviraju rasizam i ksenofobiju (EPA)
Racije su usmjerene na objave na internetu koje promoviraju rasizam i ksenofobiju (EPA)

Evropska policija provela je koordinirane racije u sedam zemalja u pokušaju suzbijanja govora mržnje i poticanja na nasilje na internetu, objavili su Europol i njemački tužioci.

Policija je u Njemačkoj pretresla 83 stana i drugih prostora te zaplijenila mobitele i računare.

Tužioci navode da je ispitano 96 osumnjičenika zbog govora mržnje na internetu, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Jedan je optužen za antisemitske komentare, dok je drugi uvredljivo pisao o političarki, saopćili su tužioci iz njemačke regije Palatinat.

Racije su dio godišnjih akcija koje su pokrenuli njemački tužioci, a ove godine su se akciji prvi put priključile Italija, Francuska, Grčka, Norveška, Velika Britanija i Češka, pod koordinacijom Europola.

Strogi njemački zakoni

Racije provedene u utorak usmjerene su na objave na internetu koje promoviraju rasizam i ksenofobiju, rekao je glasnogovornik Europola.

Njemačka ima neke od najstrožijih zakona na svijetu za klevetu, poticanje ili činjenje zločina, prijetnje nasiljem te zatvorske kazne za poricanje holokausta i poticanje mržnje nad manjinama.

Prema njemačkom zakonu, koji je na snazi od 2018. godine, očit kriminalni sadržaj na društvenim mrežama mora se obrisati u roku 24 sata od zaprimanja upozorenja.

U protivnom se plaćaju velike novčane kazne.

Taj zakon pomno se pratio, jer globalno raste zabrinutost zbog jačanja govora mržnje online, ali zakon ima ograničen utjecaj i nije uspio suzbiti govor mržnje na internetu u Njemačkoj.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO