Bjeloruska nuklearka zabrinula baltičke zemlje

Centralu Ostrovets je izgradila ruska nuklearna korporacija Rosatom (EPA)

Bjelorusija je u utorak, uprkos protivljenju susjedne Litvanije, pokrenula jedan od reaktora svoje prve nuklearne elektrane, koju je projektirala i finansirala Rusija.

“U 12:03 turbo generator prvog reaktora bjeloruske nuklearne centrale uključen je u jedinstveni elektroenergetski sistem zemlje”, napisao je ministar za energiju te bivše sovjetske republike.

Centralu Ostrovets je izgradila ruska nuklearna korporacija Rosatom.

Centrala ima dva reaktora od po 1.200 megawata, koji moraju pokrivati jednu trećinu energetskih potreba te zemlje s oko 9,5 miliona stanovnika, a nalazi se 40 kilometara od Vilniusa.

Bjeloruska centrala, čija su dva tornja za rashlađivanje vidljiva i u okollici Vilnisua, zabrinjava Litvaniju, koja tvrdi da ona ne zadovoljava sigurnosne norme, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Poziv na međunarodnu reakciju

Litvanski ministar energetike Žygimantas Vaičiunas naveo je u saopćenju da je centrala “prijetnja za nacionalnu sigurnost i za građane njegove zemlje”.

Litvanski ministar vanjskih poslova Linas Linkevicius je na Twitteru napisao da je centrala “geopolitički projekt, koji predstavlja neriješene sigurnosne probleme”, te pozvao “Evropsku uniju i međunarodnu zajednicu da ne ostanu ravnodušni na takvo neznanje”.

Litvanija i Latvija su poduzele mjere kojima zabranjuju uvoz električne energije iz bjeloruske elektrane ili prolazak preko njihovih teritorija.

Litvanske vlasti su se pripremile na najgore i podijelile stanovnicima tablete joda, kako bi izbjegle pojave raka štitne žlijezde, testirale su sirene za uzbune i obilježile puteve evakuacije.

‘Početak atomskog doba u Bjelorusiji’

Direktor Rosatoma Aleksej Likačev je u saopćenju pohvalio “historijski događaj koji obilježava početak atomskog doba za Bjelorusiju, omogućen zahvaljujući dugom i efikasnom radu velike ekipe stručnjaka dviju zemalja”.

“Projekt AES-2006, na osnovu kojeg je izgrađena bjeloruska centrala, jedan je do najobećavajućih i najtraženijih na međunarodnom nuklearnom tržištu”, naglasio je jedan drugi dužnosnik Rosatoma Andrej Petrov, koji je u saopćenju istakao “pouzdanost i efikasnost ruskih nuklearnih tehnologija”.

Nakon dodatnih testiranja, postrojenje bi trebalo biti pušteno u puni pogon u prvom tromjesječju 2021. godine.

Rosatom insistira na sigurnosti svojih reaktora, za koje tvrdi da su otporni na prirodne katastrofe i opremljeni uređajima za ograničenje radioaktivnih tvari u slučaju nesreća.

Ulaganje od 11 milijardi dolara

Ruski reaktor treće generacije, aktiviran u utorak, prvi je te vrste u inozemstvu, a tri ostala istog tipa se koriste u Rusiji, dok je četvrti u pripremi.

Početkom augusta, malo prije prvog punjenja goriva, predsjednik Aleksandar Lukašenko je pozdravio taj projekt kao veliki napredak za energetsku nezavisnost zemlje i dokaz njenog tehnološkog napretka.

Izgradnja centrale, koja traje od novembra 2013. godine, predstavlja ulaganje od 11 milijardi dolara, od kojih 10 milijardi dolara od ruskog kredita.

Bjeloruske vlasti su 2016. godine tražile od Rosatoma promjenu reaktorske posude oštećene u padu.

Četvrtina teritorija Bjelorusije bila je ozračena eksplozijom 1986. godine reaktora sovjetske centrale Černobil u današnjoj Ukrajini.

Izvor: Agencije


Povezane

U utorak se obilježava 30. godišnjica nuklearne nesreće u Černobilu.Međutim, ukupne razmjere te katastrofe još nisu poznate.Oko same nuklearke, područje je i dalje u velikoj mjeri kontaminirano. Tzv. zona isključenja zahvata pojas od gotovo 30 kilometara, u Ukrajini i Belorusiji.Naša ekipa obišla je ukrajinski dio Zone, u kojem se nalaze i nuklearka i napušteni grad Pripjat. 

Published On 25 Apr 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO