Balkanski muslimani u Austriji: Napad u Beču je djelo neprijatelja islama

Kao Evropljani, 'ponosni Austrijanci i ponosni građani Salzburga', piše u postu grupe (Arhiva)

“Mi, austrijski muslimani i muslimani koji živimo u Austriji s bosanskom, hrvatskom, srpskom, slovenačkom, makedonskom i albanskom migracijskom pozadinom, dijelimo šok i tugu nakon jučerašnjeg terorističkog napada u Beču”, poruka je objavljena na Facebook stranici “Bosanci i Hercegovci u Salzburgu”.

“Ljuti smo i povrijeđeni. Naše društvo je na udaru! Napadnuti smo! Na udaru su naše porodice, komšije i miran suživot! Zaostali, glupi i poluznani idioti, koji misle da će ga (islam) braniti bilo kojom silom, nisu naši i nisu povezani s nama! To su istinski neprijatelji islama i ni u kom slučaju nisu dio našeg društva! To je problem. Ne satirični mediji, zapadni svijet ili demokratija”, rečeno je u poruci.

Dodaju da su, kao Evropljani, “ponosni Austrijanci i ponosni građani Salzburga” i da stoje “stopostotno na strani demokratije i na strani austrijskog društva”.

“Austrija je naša domovina i, kao dio ovog društva i ove prelijepe zemlje, uvijek smo spremni sami braniti svoju domovinu od terorista! Nasilju nije mjesto u našem društvu i oni koji ne razumiju trebaju odabrati drugi dom”, kaže se u poruci.

Osuda Islamske zajednice u BiH

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je osudila napad na Univerzitet u Kabulu, u kojem je poginulo najmanje 20 mladih ljudi, i napad u Beču, koji je odnio više nevinih života, prenosi Anadolija.

“Na trenutak se učinilo kako se zlo terorizma primirilo i kako se nazire njegov kraj, ali novi val napada u svijetu nas poziva da budemo budni. U našim društvima ne smijemo ostaviti prostora za ideologije koje promoviraju mržnju i nasilje, niti smijemo dozvoliti da budemo uvučeni u proces recipročne radikalizacije, u kojem jedan radikalizam hrani drugi. Terorizam nema vjeru, ni naciju. Njegove žrtve su skoro pa uvijek nevini ljudi, a za ubistvo i jednog nevinog čovjeka ne može se, prema riječi Božijoj, naći nikakvo opravdanje”, kaže se u saopćenju Rijaseta IZ-a u Bosni i Hercegovini.

Dodaje se kako IZ još jednom izražava saučešće porodicama svih nevino stradalih žrtava, prijateljskim i bratskim narodima i državama Austrije i Afganistana, u nadi da teroristi neće postići svoj cilj i da nas neće uspjeti zastrašiti i gurnuti u svoj svijet mržnje i netolerancije.

Izvor: Agencije